12 artiști plastici proiectează monumentul Limbii Române

Imagine postare

187980010Artiști plastici și arhitecți din Republica Moldova, România și Canada s-au înscris la concursul anunțat de Academia de Știință a Moldovei. Aceștia trebuie să prezinte proiectele unui monument al Limbii Române, care va fi instalat în scuarul Academiei.

„Se vor lua în considerare proiectele care au o prestaţie arhitecturală, precum şi o valoare culturală importantă”, a precizat secretarul ştiinţific al AŞM, Aurelia Hangaru pentru Moldpress. Sursa citată a adăugat că proiectul cîștigător va fi premiat și realizat în material cu mărime naturală.

Concursul a fost anunţat pe 1 noiembrie 2013, iar termenul de prezentare a cererilor expiră pe data de 31 ianuarie curent. Învingătorul urmează să fie desemnat de un juriu până la 15 februarie 2014. Pînă acum au fost depuse 8 cereri din Republica Moldova, 3 din România și o cerere din Canada, scrie diez.md.

Comisia care va aprecia lucrările participanților este compusă din artişti plastici şi arhitecţi, reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Uniunii Scriitorilor din Moldova şi ai Primăriei Chişinău.

Iniţiativa de a înălţa Monumentul Limbii Române în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost lansată în cadrul celui de-al doilea Congres Internaţional al Eminescologilor, care s-a desfăşurat pe 3 septembrie 2013 la Chişinău. Ea a fost aprobată de către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică la 26 septembrie 2013.