15 persoane reţinute în dosarul în care este implicată Romprest, propuse pentru arestare

Imagine implicită

mita-bani-catuse-catanaUn număr de 15 persoane reţinute, miercuri, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care este implicată frma Romprest vor fi prezetaţi, joi, Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă.

 Potrivit reprezentanţilor DIICOT Ploieşti, procurorii care anchetează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care este implicată societatea comercială Romprest şi care miercuri au făcut descinderi în mai multe judeţe au reţinut 15 suspecţi în acest caz.

Aceştia vor fi prezentaţi, joi,Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă.

Tot joi, procurorii DIICOT Ploieşti vor cere magistraţilor Tribunalului Prahova emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele omului de afaceri Florian Walter, suspectat că a iniţiat şi coordonat grupul infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată SC Compania Romprest Service SA, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.

În acest dosar, procurorii DIICOT l-au audiat şi pe unul dintre finanţatorii clubului de fotbal Petrolul Ploieşti Nicolae Capră, care are calitatea de suspect în acest dosar şi este arestat preventiv într-un alt dosar de evaziune fiscală instrumentat tot de DIICOT.

Soţia lui Nicolae Capră, Cristina Capră, administrator al uneia dintre firmele implicate în dosar, a fost audiată ca martor.

În cursul zilei de joi, judecătorii de la Tribunalul Prahova se vor pronunţa cu privire la propunerea DIICOT de arestare preventivă acelor 15 suspecţi şi de emitere a mandatului de arestare în lipsă pe numele lui Florian Walter.

Liderul grupării de evaziune şi spălare de bani, Florian Walter, nu a fost găsit de anchetatori la percheziţiile făcute miercuri la Romprest şi la locuinţele suspecţilor, dar sunt indicii că este în ţară, fiind dat în consemn la frontieră.

Procurorul şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu, a declarat că, în urma celor 27 de percheziţii făcute în această cauză, vor fi duse la audieri 50 de persoane.

„Liderul grupării se sustrage urmăririi penale, sunt indicii că este în ţară şi oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în ţară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn”, a precizat Giorgiana Hosu.

Anchetatorii au dispus şi măsuri asiguratorii pe bunuri mobile şi imobile, precum şi pe conturi ale suspecţilor.

Şeful Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Claudiu Cucu, a declarat că acesta este un caz început în noiembrie 2012, în care prejudiciul este foarte mare.

Claudiu Cucu a precizat că percheziţiile nu au fost încheiate, până în prezent fiind ridicate sume de bani de ordinul sutelor de mii de lei, în mai multe valute.

În acţiune au fost implicaţi 120 de poliţişti şi 65 de autoturisme, fiind sprijiniţi de Jandarmeria Bucureşti. Anchetatorii au cooperat în acest caz cu Direcţia Generală Antifraudă şi Serviciul Român de Informaţii.

Percheziţiile au loc la mai multe firme, între care societatea de salubrizare Romprest, şi la locuinţele suspecţilor, în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Braşov şi Brăila.

Omul de afaceri Florian Walter, care controlează firma de salubrizare Romprest, pus sub urmărire penală în acest dosar, ar fi trebuit să fie dus la audieri, la DIICOT Ploieşti, însă acesta nu a fost găsit de anchetatori.

Alte 22 de persoane care au fost puse sub urmărire penală, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, vor fi audiate. De asemenea, vor da declaraţii în faţa anchetatorilor şi peste 25 de persoane care nu vor fi puse sub urmărire penală.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, printre persoanele urmărite penal în acest dosar sunt şi Nicolae Capră, unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, trimis în judecată de DIICOT într-un alt dosar de evaziune fiscală, şi soţia acestuia, Cristina Capră.

Sursele citate au precizat că, în perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forţa de muncă folosită în oraşele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autorităţile publice locale.

Anchetatori au stabilit că mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la „un eşalon patru”.

„Eşalonul patru din aceste firme trimitea forţă de muncă către Romprest pe hârtie. Odată ce primea factura de intrare, Romprest urma să plătească. Şi atunci eşalonul unu, adică Romprest, plătea către eşalonul doi, doi către trei şi firmele din eşalonul trei plăteau către eşalonul patru. Şi atunci firmele din eşalonul patru scoteau banii la sacoşă, invocând achiziţii de fier sau alte tranzacţii comerciale şi banii se întorceau la negru, cu sacoşa, la eşalonul unu, adică la Romprest. Cam acesta e mecanismul”, au declarat surse din rândul anchetatorilor.

Sursele citate mai spun că în acest lanţ comercial fictiv erau folosiţi oameni de încredere ai lui Florian Walter, care fie găseau administratori de firme dispuşi să intre în acest lanţ comercial, fie înfiinţau firme în acest scop pe numele unor persoane dispuse să aibă calitatea de administrator în acte, în realitate firmele fiind controlate de apropiaţii lui Walter. În acest lanţ comercial au fost folosiţi administratori de firme cetăţeni ungari sau un administrator din Republica Moldova.

Unele dintre firmele implicate în lanţul comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, şi de soţia acestuia, Cristina Capră.

Conform anchetatorilor, relaţiile comerciale dintre firmele lui Capră şi cea a lui Walter nu au legătură cu forţa de muncă folosită de Romprest, ci cu materialele folosite. Astfel, Romprest ar fi cumpărat, fictiv, câteva mii de tone de clorură de sodiu de la o firmă administrată de Cristina Capră, care achiziţionase, tot doar în acte, clorura de sodiu de la firma soţului ei, Nicolae Capră, care o cumpărase, la rândul său, de altă firmă controlată tot de el. Scopul tranzacţiei ar fi fost acela de a raporta în contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.

Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare totală de 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusă procesului de reciclare, potrivit unui comunicat de presă al DIICOT.

Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a precizat că societatea Romprest Service SA a fost verificată în perioada 20 august – 11 decembrie 2014. Astfel, au fost făcute 16 acţiuni de verificare ce au avut ca obiectiv modul în care au fost respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile de către Romprest raportat la relaţiile comerciale desfăşurate cu societăţile LA Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL şi Euro Grup SRL, în anii 2012 – 2014, respectiv lanţurile comerciale Tănăsescu Farm SRL – Coresio Euroinvest SRL – JIF SRL – Euro Grup SRL – Compania Romprest Service SA şi Tănăsescu Farm SRL – Coresio Euroinvest SRL – Bryana Euro Invest SRL – Euro Grup SRL.

Sursa:mediafax.ro