19 ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova

Imagine postare

constAstăzi se împlinesc 19 ani de când a fost adoptată Constituția Republicii Moldova. La 29 iulie 1994, Parlamentul a adoptat Legea supremă a statului. Documentul a fost votat de Parlamentul ales în același an, în componența căruia intra Partidul Democrat Agrar din Moldova (56 mandate), Blocul electoral Partidul Socialist și Mișcarea „Unitate-Edinstvo”  (28 mandate), Blocul Țăranilor și Intelectualilor (11 mandate) și Alianța Frontului Popular Creștin-Democrat (9 mandate). 

Constituția Republicii Moldova a fost criticată pe parcursul anilor. Unii constituționaliști au spus că documentul este bun, doar că trebuie respectat de către politicieni, iar alții au spus că modificarea sa este strict necesară. Inițiative de a schimba actul au fost mai multe. Cele mai aprinse dezbateri le provoacă articolul 11 privind neutralitatea statului și articolul 13 privind limba de stat. Intelectualitatea este de părere că în legea supremă trebuie să fie scris că vorbim limba română, altă parte a societății insistă ca articolul să rămână neschimbat și limba de stat să fie numită limba moldovenească.

De asemenea, art.78, cel privind alegerea președintelui, a creat blocaj politic care a durat din 2009 până în 2012. După mai multe încercări, Nicolae Timofti a fost ales șef al statului în martie anul trecut.

Guvernarea actuală a anunțat drept obiectiv adoptarea unei noi Constituții pe parcursul mandatului său.