23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții
Este acel dar primit, combinat cu o doză inevitabilă de hazard și suferință, însă care oferă unica posibilitate de a cunoaște culmile fericirii. Cum să îți faci viața mai frumoasă, mai bogată și mai plină de noi sensuri? Citind. Citind lucruri mărunte, romane interminabile, anticariate întregi, fragmente, articole, scurte poeme, biblioteci obscure sau chiar citate comode însă de o valoare inestimabilă.
Totul se depozitează într-un spațiu destinat cultivării, totul se contorizează pentru a clădi o minte corectă și un spirit împăcat cu o realitate neîmpăcată însăși cu existența ei.
Să citești conștient înseamnă să înveți să trăiești prin experiențe trăite, imaginate sau proiectate într-un viitor atât de incert ca al nostru. Astfel, nesiguranța timpului actual se deplasează către stabilitate sufletească și vindecarea ignoranței.
Lectura își are menirea ei din răstimpuri, oferă perspective inedite de înțelegere a lucrurilor ce omul le trăiește dar și a celor ce pot fi prevenite, evitate sau trecute și neînțelese. “Experiența își definitivează cuvântul”, iar aceasta își are făgașul în pagini prăfuite de timp, însă concepute special pentru a modela suflete.
Cartea nu oferă cunoașterea, ci doar o induce prin interpretare. Tocmai de aceea suntem diferiți, din fericire, iar acțiunea de a citi nu are nimic de a face cu uniformizarea unor generații, ci din contră, cu modelarea individuală. Efortul fiecăruia în acest demers rațional nu conduce spre adevăruri universale, ci spre înțelegerea profundă a lucrurilor ce nu ni se dezvăluie sub altă formă.
23 aprilie, o zi care poartă un hram deosebit, Ziua Internațională a cărții și totodată ziua care marchează trecerea în neființă a două repere ale literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes. O zi oarecare în șirul de zile al existențelor noastre. Însă o zi pe care, fiecare dintre noi, o putem transforma într-una dintre paginile poveștii pe care obișnuim să o numim simplu: viața noastră.
sursa: webcultura.ro