23 de ani de la dispariţia URSS

Imagine implicită

20-de-ani-de-la-prabusirea-urss-fostele-state-sovietice-intre-ue-si-razboi-civil-nostalgic-vladimir-putin_size9Astăzi se împlinesc 23 de ani de la dispariţia Uniunii Sovietice. O ţară creată cu forţa de liderii bolşevici ruşi şi care a fost, pentru o bună perioadă de timp, inamicul numărul unu al Occidentului. O ţară calificată de fostul preşedinte american, Ronald Regan, drept Imperiul răului. Un imperiu clădit să reziste secole, dar care a existat doar 69 de ani.

Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, pe scurt URSS, a fost înfiinţată în 1922, după Marea revoluţie bolşevică. Primii lideri ai imperiului sovietic au fost Vladimir Ilici Lenin şi Iosif Stalin, iar ultimul avea să fie reformatorul Mihail Gorbaciov.

Între 28 decembrie 1922 şi 26 decembrie 1991, Uniunea Sovietică a fost cea mai mare ţară din lume. Statul sovietic avea capitala la Moscova şi era format din 15 republici sovietice. Din 1991, toate aceste republici şi-au declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică, iar colosul comunist a încetat să mai existe la câteva ore de la demisia preşedintelui sovietic Mihail Gorbaciov. Singura moşternitoare legală a URSS avea să fie Federaţia Rusă.

„Sunt foarte îngrijorat pentru că părăsesc acest post. Cu toate acestea, am speranţe şi încredere în voi. Suntem moştenitorii unei mari civilizaţii şi acum totul depinde de noi toţi dacă această civilizaţie va reuşi revenirea la un trai decent”, declara Mihail Gorbaciov, preşedintele URSS.

La puţin timp de la discursul de adio al primului şi ultimului preşedinte sovietic, întreaga omenire a mai asistat la un moment simbolic. În această noapte, steagul roşu al Kremlinului a fost coborât pentru ultima dată. Oamenii din această ţară, a spus domnul Gorbaciov, au încetat să mai fie cetăţenii unei mari puteri. Iar deasupra Kremlinului a fluturat, de atunci, un nou drapel.

Se înlocuieşte vechiul cu noul. Tricolorul Rusiei înlocuieşte în această noapte steagul roşu, deasupra Kremlinului. O ţară redenumită şi renăscută, acum în mâinile lui Boris Elţîn.

Un nou conducător, Boris Elţîn, care avea să fie privit ca un reformator, dar sub conducerea căruia Rusia a alunecat spre anarhie şi criză economică majoră. Cu toate acestea, Rusia a rămas o putere de temut, mai ales datorită faptului că a moştenit nu doar datoriile Uniunii Sovietice, ci şi întregul său arsenal nuclear. Dacă dizolvarea URSS a însemnat şi încheierea conflictului dintre Vest şi est, acum, la 23 de ani distanţă, omenirea se află din nou în pragul unui război rece.

sursa: digi24.ro