protest 24 aprilie fotoDuminică, ora 9:00. Primesc telefoane, sms-uri şi mesaje pe Facebook. Lumea spune că nu are cu ce să vină la Chişinău. Microbuzele şi autobuzele stau toate în parcări, iar cetăţenii aşteaptă, în gări sau pe marginea drumului, să vină ceva cu care să se deplaseze la Chişinău.

Apoi apar zeci de dovezi foto şi video pe Facebook. Plahotniuc a trecut la un nou nivel. Deja le interzice cetăţenilor să circule liber. Probleme de a se deplasa au chiar şi cei care au reuşit să identifice anumite microbuze private. Şoferii au renunţat să mai vină la Chişinău în ultimul moment.

Până la ora 13:00, când a început manifestaţia, primesc zeci de mesaje de la Străşeni, Ialoveni, Căuşeni, Nisporeni, în care mi se spune că oamenii aşteaptă disperaţi în gări sau pe marginea traseelor, pentru a ajunge în capitală. Nu neapărat la protest.

Chiar şi aşa, în PMAN s-au adunat destul de mulţi oameni. Cetăţenii nu mai vor discursuri, vor acţiune. Primesc mesaje. Unii îşi doresc să meargă la Global Business Center, alţii să fie înconjurat Guvernul. Până la urmă, prin vot, se ia decizia de a se înconjura Guvernul.

Atmosfera a fost una destul de calmă. După câteva ore de „plimbare” prin jurul clădirii Executivului, înconjurat de destul de mulţi poliţişti, dar nici pe departe atât de mulţi ca altă dată, o mare parte din protestatari solicită să meargă la GBC. În drum se trece pe lângă blocul lui Plahotniuc. Acolo un număr impresionant de poliţişti baricadează calea pe strada Bulgară. Spiritele se încing, se arunca cu ouă de o parte şi se eliberează gaze lacrimogene de alta. Câteva persoane din ambele tabere au fost rănite.

Apoi se merge la GBC. Ei bine, abia ajunşi acolo am înţeles unde se află grosul poliţiştilor mobilizaţi. În jurul clădirii de birouri a lui Plahotniuc sunt cel puţin o mie de poliţişti. În faţă nişte copii echipaţi prost şi vădit speriaţi.

Oamenii sunt scandalizaţi de mobilizarea extraordinară de forţe pentru protejarea unui edificiu privat. Numărul de poliţişti de la GBC îl depăşea clar pe cel de la Guvern. Din fericire s-a lăsat fără altercaţii.

Se protestează de mai bine de un an de zile în Chişinău, dar 24 aprilie a fost prima zi în care s-au pus atât de multe impedimente pentru a organiza manifestaţia, iar Plahotniuc a fost păzit atât de bine.

24 aprilie a fost ziua în care Plahotniuc a arătat tuturor că el este mai important decât instituţiile statului. Protecţia sa personală este mai importantă decât orice.

Dar a fost şi ziua în care s-a văzut cât de mult îi este frică.

Alex Cozer

 

(48 accesari)