24 DE ANI DE LA REVOLUŢIA din decembrie 1989 (video)

Imagine postare

images21 decembrie 1989. Ziua ultimei greşeli a lui Nicolae Ceauşescu. În faţa sediului Comitetului Central al PCR este organizat un miting uriaş. Propagandiştii regimului voiau să arate că populaţia Capitalei era solidară cu marele conducător în reacţia acestuia faţă de protestul de la Timişoara. A fost o mutare greşită, dar Ceauşescu nu a înţeles asta.

La ora 9 dimineaţa, la Timişoara este citită Proclamaţia Frontului Democratic Român, în timp ce revolta se întinde la Sibiu şi Târgu Mureş. După zeci de arestări, forţele militare din Sibiu deschid focul asupra manifestanţilor. La Cugir şi Braşov, muncitorii marilor uzine ies şi ei în stradă.

La Bucureşti, mitingul convocat pentru susţinerea lui Nicolae Ceauşescu şi a măsurilor represive de la Timişoara se transformă într-o revoltă împotriva dictatorului. Nicolae Ceauşescu încearcă să-şi continue discursul. Îndemnat de soţia sa, promite majorarea pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii.

La ora 16.45 se trag primele focuri de armă asupra protestatarilor. O oră mai târziu, Nicolae Ceauşescu organizează o teleconferinţă cu şefii organizaţiilor judeţene de partid şi le cere să ia măsuri radicale de reprimare a revoltelor. În programul Televiziunii sunt incluse repetate chemări pentru apărarea şi consolidarea comunismului.

Dar anticomuniştii bucureşteni formează o baricadă umană între sala Dalles şi Hotel Intercontinental, care este luată cu asalt de Armată şi de forţele de securitate. Atunci se înregistrează primii morţi.

După miezul nopţii, maşini speciale ale primăriei spală din greu sângele de pe bulevardul unde trăgea să moară şi comunismul.

Sursa: realitatea.net