tricolorullRepublica Moldova a marcat astăzi 25 de ani de la semnarea Declaraţiei de Suveranitate, document ce a stat la baza Declaraţiei de Independenţă a ţării noastre.

Cu această ocazie, deputaţii din primul Parlament s-au convocat într-o şedinţă festivă, unde au adresat mesaje de felicitare şi au ţinut discursuri patriotice.

Ce-i drept, la două decenii şi jumătate de la formarea statului, foştii parlamentari constată cu regret că Moldova a ajuns într-o stare catastrofală, iar clanurile oligarhice o duc la pieire.

Din păcate, însă, Ziua Suveranităţii nu constituie un motiv de sărbătoare pentru cei care au contribuit la formarea statului Republica Moldova.

Declaraţia de Suveranitate a Republicii Moldova a fost adoptată pe 23 iunie 1990 de către deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, aflate în componenţa URSS.

Documentul stipulează supremaţia legilor RSSM asupra celor unionale, instituie cetăţenia republicană şi prevede separarea ramurilor puterii în: legislativă, executivă şi judecătorească.

Declaraţia de Suveranitate a servit drept bază pentru elaborarea Declaraţiei de Independenţă şi a Constituţiei Republicii Moldova.
Sursa:jurnal.md

(74 accesari)