26 februarie 1989 a zguduit Basarabia
Avea loc prima demonstrație de amploare la Chișinău.
Lumea adunată ad-hoc a scandat fără întrerupere “Libertate lui Ţurcanu!”,“Vrem limbă şi alfabet!” ,“Opriţi migraţia”! Conform presei de atunci, “începînd cu aproximativ orele 11 ale zilei, în preajma Pieţei Biruinţei (PMAN) şi, mai ales, în jurul monumentului lui Ştefan cel Mare a prins a se aduna lume de pe lume.
Grupuri de zeci şi sute de oameni curgeau din toate direcţiile, revărsîndu-se ntr-o imensă mare compactă, fremătîndă şi gata-gata să străpungă rîndurile forţelor de ordine pentru a răzbate în piaţă. Spre surprinderea acestora, mulţimea a luat-o în direcţie opusă, şi anume către sediul CC al PC al Moldovei. Astfel trupele de miliţie s-au pomenit handicapate prin manevra neaşteptată a potopului de lume. În jurul orelor 13 circa 15-25 mii de oameni ocupau spaţiul cuprins între clădirea CC al PCM, noul edificu al Prezidiului Sovietului Suprem şi, respectiv, străzile Miciurin şi Gorchii.”
“Afară de aceea că oamenii acestui pămînt nu sînt satisfăcuţi de faptul cum se rezolvă problemele naţiunii, manifestanţia de duminică a mai avut o cauză pe care, probabil, n-o cunosc toţi locuitorii oraşului şi oaspeţii capitalei. Vinerea trecută o femeie cu 3 copii mici, la orele 10, a pichetat clădirea Comitetului Central al PC al Moldovei ţinînd în mîini o placardă pe care era scris: “Tatăl nostru a fost arestat. Cerem să fie eliberat”. Era soţia lui Iurie Ţurcanu, lucrător la Institutul Agricol din Chişinău, arestat cu o zi mai înainte în stradă şi judecat în mod expres… Chipurile Iurie Ţurcanu ar fi făcut abuz de băuturi spirtoase. Nina Ţurcanu ne spune însă că bărbatul ei nu consumă alcool de 7 ani şi nici nu fumează. La secţia raională Frunze de interne, unde cetăţeana în cauză a acceptat să meargă doar atunci cînd un căpitan de miliţie i-a promis că soţul ei va fi eliberat, că li se va organiza o întîlnire imediat, subsemnatul, în prezenţa a trei martori, a fost îmbrîncit din cabinetul în care trebuia să fie susţinută o discuţie între Nina Ţurcanu şi locotenent-colonelul Ciobanu. După patru ore de aşteptări – lucrătorii de miliţie au purtat-o prin cabinete, au “rugat-o” să scrie explicaţii ş.a.m.d. – nici una dintre promisiuni n-a fost realizată, astfel încît Nina Ţurcanu şi cei trei copii mici au venit din nou lîngă monumentul lui Karl Marx şi Friederich Engels expunînd placarda cu aceleaşi revendicări…
Un lucrător de la CC al PC al Moldovei, însoţit de un sergent de miliţie, s-au apropiat de Nina Ţurcanu pentru a afla care sînt cauzele pichetării. Au urmat aceleaşi promisiuni. De data aceasta tînăra mamă nu s-a lăsat convinsă, astfel încît tot mai mulţi şi mai mulţi trecători se apropiau de locul pichetării. Tot aici a sosit imediat şi procurorul adjunct al oraşului (cel puţin aşa s-a prezentat dumnealui) care a convins-o pe Nina Ţurcanu să meargă în altă parte pentru a i se explica anumite lucruri… Era însă prea tîrziu pentru că în timpul acesta, pe la orele 13, dinspre monumentul lui Ştefan cel Mare, pe strada Lenin au apărut cîteva mii de demonstranţi purtînd portretul lui V. I. Lenin şi a lui Mihail Sergheevici Gorbaciov.”
“Sindromul surzeniei instanţelor de tot soiul şi a miopiei politice de la noi formulat laconic cu cuvintele “Nu, nu şi iar nu!” scoate în străzi mii de oameni.”