28 iunie, ziua ocupației sovietice
Se împlinesc 73 de ani de cînd Basarabia intrase sub dominația țaristă. Ziua ocupației sovietice va fi comemorată de liberali prin depuneri de flori, marș, flash-mob, aprinderea candelelor în Piața Marii Adunări Naționale. Pe de altă parte, la Ambasada Rusiei se organizează astăzi mitingul „Ziua de eliberare de sub ocupația română”.
În 2010, Președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu a emis un decret în care ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist, în continuarea actelor solemne ale Marii Adunări Naționale și ale Frontului Popular din Moldova, din perioada 1988, 1989 – 1992. Menționăm că în acel an a fost instalată și Piatra comemorativă în PMAN.
În aceeași zi a anului 1940, România a fost amenințată de Rusia. A fost obligată să-și retragă în patru zile autoritățile de pe teritoriul dintre Prut și Nistru și nordul Bucovinei, altminteri războiul va fi de neevitat. În cele din urmă, cea mai mare parte a teritoriului ocupat de ruși a fost numit RSS Moldovenească, iar partea sudică au fost alipite Ucrainei. România a declanșat operațiunile militare de eliberare a teritoriilor ocupate de URSS ca parte a Operațiunii Barbarossa în 1941, fapt care i-au făcut pe sovietici să piardă teritoriul Moldovei. La scurt timp însă au fost recuperate.
Menționăm că în 1991 sovieticii au sfîrșit controlul asupra RSS Moldovenești. Pe 27 august, același an, devine un stat independent, numindu-se Republica Moldova.