40 de sfinți și tot atîtea pahare cu vin
Creștinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe cei 40 de mucenici romani convertiți la creștinism. Tradiția populară spune că în această zi gospodinele împletesc 40 de colăcei în formă de cifra opt și se beau 40 de pahare de vin în numele sacrificiului sfinților pentru religia creștină.
Cei 40 de mucenici, ostaşi în armata romană din vremea împăratului Liciniu (308-324), au fost omorâţi prin chinuri în Sevastia Armeniei, fiindcă nu au vrut să renunţe la credinţa creştină. Aceștia au refuzat să se mai închine idolilor și drept pedeapsă au fost întemnițați, supuși să intre în lacul Sevastia, care era înghețat, iar după asta – în baie caldă. Celor 40 de mucenici li s-au sfărîmat gleznele, apoi arși.
Aluatul împletit, fiert sau copt, simbolizează sacrificiul mucenicilor îmbrăţişaţi în apa rece, iar forma de opt a colacilor este o stilizare a formei umane. Obiceiul de a se bea 40 de pahare cu vin roşu este o reminiscenţă a unor vechi practici păgâne din antichitate. Oamenii credeau că vinul băut în această zi, se transformă de-a lungul anului în sânge şi putere de muncă. Dacă cineva nu putea să bea atâtea pahare cu vin, trebuia să guste sau măcar să fie stropit cu vin.
Credința populară spune că azi se încheie ziua babelor, adică a îngemînării iernii cu primăvara și se fac ritualuri. Acestea ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să intre gerul sau jocul copiilor peste foc.
Cenușa celor 40 de mucenici, amestecată cu pămînt și sînge se află la o mănăstire de la Muntele Athos.