5 minciuni ale lui Vladimir Putin în legătură cu situația din Ucraina

Imagine postare

55fe94ec-79ce-4d65-a1e2-5789e52d44b6-460x276-e1394015241564Jurnalistul Alec Luhn, de la publicația britanică ”The Guardian”, a făcut o selecție a interpetărilor eronate ale lui Vladimir Putin asupra situației din Ucraina.

Astfel, în cadrul conferinței de presă pe care liderul de la Kremlin a convocat-o ieri în legătură cu criza din țara vecină, acesta a mințit asupra mai multor subiecte:

1. Trupele armate neidentificate care au luat controlul asupra Crimeei sunt unități locale de auto-apărare și nu aparțin armatei ruse

Putin a spus că soldații din Crimeea nu aparțin armetei ruse și că uniformele pe care ei le poartă ar fi procurate de la magazin. ”Țările ex-sovietice sunt pline de astfel de uniforme”, a argumentat Putin.

Chiar dacă uniformele soldaților ce au preluat controlul Crimeei nu au însemne ce ar demonstra că aparțin armatei ruse, există multe alte indicii care pot demonstra acest lucru.

Doar dacă ne uităm la armele acestora, Kalashnikov sau Dragunov, vedem că ele coincid cu cele ale armatei ruse. Plus la asta, jurnaliștii au fotografiat mașini militare ce aveau plăcuțe de înmatriculare rusești.

2.  Occidentul a sprijinit așa-zisa ”lovitură de stat”

Putin a spus că debarcarea lui Viktor Ianukovici ar fi fost susținută de statele occidentale și dirijate de ”oameni ce stau în America și fac experimente, ca pe șobolani”.  Acesta a mai adăugat că protestatarii de pe Euromaidan ar fi fost foarte bine antrenați din timp de către statele din Vest și că ei ar fi acționat la indicațiile Occidentului.

Și acest argument al lui Putin cade din start, deoarece dacă ne uităm atent la cât de ”bine pregătite” erau așa-zisele unități militare antrenate în Vest,  vedem oameni ce au cratițe pe cap, pe post de căști militare și picioare de mese, pe post de arme.

3. Protestatarii din Ucraina au fost uciși de lunetiști ai opoziției

Putin a spus că zecile de morți din rândurile protestatarilor care au fost uciși de gloanțele lunetiștilor, sunt victimele propriilor lideri.  ”Lunetiștii care trăgeau fac parte dintr-unul din partidele de opoziție”, a declarat Putin împotriva tuturor evidențelor. Există chiar și zeci de înregistrări video sau foto din care se poate vedea clar că poliția este cea care trage în protestatari.

4. Protestatarii pro-europeni au ucis și ars membri ai Partidului Regiunilor, fost de guvernământ

Putin a spus că protestatarii ar fi împușcat un membru al Partidului Regiunilor, iar pe altul l-ar fi aruncat în foc. Într-adevăr, protestatarii au luat cu asalt sediul Partidului Regiunilor din Kiev, aruncând cu pietre și coctailuri Molotov, după care a izbucnit un incendiu. Este adevărat că un membru aflat în sediu a decedat intoxicat cu fum, dar nu există dovezi cum că protestatarii ar fi tras focuri de armă.

5. Ianukovici este președintele legitim al Ucrainei

Pe de o parte, Putin a fost de acord cu protestatarii, spunând că guvernele anterioare au fost conduse de niște ”escroci”, adăugând că Ianukovici nu mai are nicio putere și nici viitor politic. Pe de alta, el îl consideră, în continuare, președinte legitim pe același Ianukovici.

sursa: independent.md