6 septembrie – şansa istorică pentru a scoate Republica Moldova din captivitate oligarhică: „Cetăţeni, treziţi-vă!”

Imagine implicită

PCDA 25 august 2015De ziua Independenţei Republicii Moldova, marcată pe 27 august, membrii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr îndeamnă populaţia într-un apel public să mediteze asupra tuturor fărădelegilor din ultimii ani admise de actuala guvernare, în special în sectorul bancar, şi să iasă pe 6 septembrie la protestul de amploare din Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a spune nu încălcării principiului statului de drept, uzurpării puterii de stat, corupţiei din sistemul judiciar, intereselor obscure ale politicienilor, devalorizării leului, majorării tarifelor şi preţurilor etc.

„Întâi de toate, este important să conştientizăm că un stat captiv nu poate, categoric, avea o guvernare legitimă. Iar Republica Moldova a devenit stat captiv ca urmare a partajării secrete între clanurile oligarhice a instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi a celor de reglementare. O consecinţă directă a utilizării instituţiilor respective în calitate de pârghii de către oligarhi este jaful secolului de la cele trei instituţii financiar-bancare”, a menţionat Andrei Năstase.

„În orice ţară a lumii ar fi de neimaginat ca o guvernare să fi admis un jaf proporţional cu aproximativ 2/3 din buget şi 1/6 din PIB-ul anual şi să pretindă că este legitimă. Trebuie să înţelegem cu toţii că noţiunea de stat captiv este doar o metaforă pentru uz diplomatic în referinţele la un fenomen real, care în termeni juridici consacraţi nu este altceva decât uzurparea puterii de stat – cea mai gravă crimă împotriva poporului. Dacă am ajuns aici, întrebarea sacramentală este – ce facem noi, cetăţenii acestei ţări, cum procedăm, cum ne obţinem Ţara înapoi din ghearele oligarhiei criminale?”, a mai precizat Andrei Năstase.

Valentin Dolganiuc a specificat în context că Ziua Independenţei Republicii Moldova ar trebui să fie o sărbătoare în care cetăţenii merg pe stradă cu zâmbet, nu cu tristeţe în suflet, aşa precum se întâmplă în ultimii ani. „În 1991 aveam cu totul alt scop, însă după atâţia ani s-a întâmplat inversul. Republica Moldova este în mâinile oligarhilor. Republica Moldova este furată. Ziua de 27 august este pentru întreaga noastră populaţie o zi de mare doliu. Furtul miliardului a dus la devalorizarea leului, la majorarea tarifelor, la mărirea preturilor, la o cădere totală a nivelului de trai din Republica Moldova. Cel mai grav este în această situaţie faptul că bandiţii găsesc posibilităţi de beneficiere, uitaţi-vă în cazul Poştei Moldovei. Scopul nostru este să atenţionăm cetăţenii să ia o decizie de care parte a baricadei sunt, de partea oligarhilor sau a populaţiei”, a afirmat Dolganiuc.

Stanislav Pavlovschi a specificat că platforma rămâne a fi unica forţă credibilă din societate şi că în ultima perioadă la ea au aderat tot mai mulţi oameni. „Unica forţă credibilă este Platforma DA, în jurul căreia se unesc tot mai mulţi oameni. Orice om indiferent de apartenenţă politică sau religioasă trebuie să iasă pe 6 septembrie în piaţă, deoarece avem în faţă un duşman comun, cei care au uzurpat puterea de stat. Puterea aparţine oligarhilor în ţara noastră. Oamenii care au uzurpat puterea de stat flutură hârtia ceea şi se laudă cum am împărţit puterea de stat. Fac apel către autorităţi: Va rog să nu puneţi în situaţie acest popor. Fac apel către SIS şi Armata Naţională: Aţi depus credinţă patriei, acestui popor, şi nu oligarhilor”, a specificat Pavlovschi.

În context, Igor Boţan a menţionat că în ajun de Ziua Independenţei Republicii Moldova, populaţia trebuie să conştientizeze că având independenţă formală, de fapt, cetăţenii au pierdut ceea ce se numeşte suveranitatea poporului. „Dosirea informaţiei despre jaful secolului face aceasta guvernare să fie nelegitimă. Guvernarea încalcă principiul statului de drept. S-a recurs la interpretarea acestei noţiuni, la interpretarea preambulului Constituţiei. Orice investitor care vine în Republica Moldova plasează justiţia la cheltuieli suplementare şi nu la capitolul apărare, aşa ne spun nouă partenerii internaţionali. Sărbătorile sunt şi prilej pentru a ne concentra asupra problemelor. Noi vrem ca fiecare cetăţean să pătrundă în importanţa momentului. Ne întâlnim pe 6 septembrie într-o manieră paşnică pentru a transmite acest mesaj de eliberare a ţării din captivitate”, a subliniat Boţan.

La rândul lui, Vasile Năstase la fel a ţinut să menţioneze că în situaţia actuală Ziua Independenţei s-a transformat într-o zi de doliu a independenţei. „Această guvernare a confiscat acea independenţă pe care noi am votat-o. Noi invitam toţi cetăţenii Republicii Moldova pe 6 septembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a restabili independenţa ţării, pentru a scoate Republica Moldova din captivitate, pentru a le arăta celor de la guvernare ca nu mai au nici un drept de a conduce acest stat. Vreau să spun că suntem vânaţi, ni se ascultă telefoanele, se fac încercări de a obstrucţiona activitatea noastră. Noi organizăm marea adunare naţională pentru a ne lua ţara înapoi. Mulţi lideri de sindicate încearcă sa convingă studenţii să nu participe la aceasta acţiune. Noi facem apel către studenţi pentru ca libertatea şi independenţa le aparţine, veniţi şi apăraţi acest viitor al vostru”, a precizat Năstase.

Dinu Plîngău a subliniat că astăzi tinerii în Republica Moldova nu mai sunt liberi, fiind nevoiţi să plece peste hotare. „Fără de tineri nu vor mai exista sorţi de izbândă pe 6 septembrie, nu se va reuşi recăpătarea independenţei adevărate a statului nostru. Pe 27 august vom ieşi în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi vom transmite un mesaj guvernării precum că independenţa ne-a fost furată şi că oamenii trebuie să vină în piaţă pe 6 septembrie”, a notat Plîngău.

În aceeaşi ordine de idei, Alex Cozer a comunicat că o parte din vină pentru acţiunile admise de actuala guvernare o poartă anume societatea, în condiţiile în care aceasta nu a ieşit la timp în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirea. „Cu cât mă apropii de aceste sărbători, cu atât mai puţin mă simt mândru de ţara mea. De ce Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa şi de ce are cea mai multă corupţie din lume? Nu doar politicienii sunt de vină, ci şi cetăţenii, care de fiecare dată au dat capul jos. Cetăţeni, treziţi-vă, nu veniţi pe 6 septembrie în piaţă pentru Cozer sau Năstase, veniţi pentru viitorul vostru, veniţi pentru copii voştri. Trebuie să conştientizăm că aceasta este ţara noastră. Altfel, ne facem bagajele şi plecăm cu toţii? Este şi vina noastră a ceea ce se întâmpla în ţară. Trebuie să ieşim pe 6 septembrie să ne câştigăm ţara”, a precizat Cozer.

Chiril Moţpan a spus însă că moldovenii au pe 6 septembrie o şansă istorică pentru a schimba lucrurile în ţară. „Fac şi eu apel către cetăţenii conştienţi să venim pe 6 septembrie pregătiţi spiritual că avem şansa istorică să ridicăm steagul istoric la nivelul demnităţi pe care îl merită această ţară. Prezenţa noastră a tuturor este absolut necesară din moment ce presupunem că ar putea să fie elemente de destabilizare a situaţiei. Prezenţa noastră va demonstra ca suntem cu ţara şi nu servim unor interese obscure. Să nu admitem perturbarea evenimentelor paşnice care urmează să aibă loc în Republica Moldova”, a subliniat Moţpan.

Vedeţi mai jos textul integral al apelului Platformei Civice Demnitate şi Adevăr către populaţie.

Compatrioţi,

la 27 august vom celebra cea mai importantă sărbătoare naţională – Ziua Independenţei. Păşind în cel de al 25 an de existenţă a Republicii Moldova este oportun să reflectăm asupra stării în care a ajuns ţara noastră şi să răspundem la câteva întrebări:

de ce în condiţiile independenţei externe a fost posibilă luarea în captivitate a ţării de către clanurile oligarhice interne?

care este cauza că Republica Moldova a ajuns cea mai săracă ţară din Europa?

ce viitor poate avea ţară noastră dacă va rămâne în captivitatea clanurilor corupte?

Răspunsurile la aceste întrebări trebuie să ne sugereze acţiunile ce urmează să le întreprindem solidar pentru a ne recuceri ţara din captivitatea oligarhilor şi pentru restabilirea suveranităţii poporului. Întâi de toate, este important să conştientizăm că un stat captiv nu poate, categoric, avea o guvernare legitimă. Iar Republica Moldova a devenit stat captiv ca urmare a partajării secrete între clanurile oligarhice a instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi a celor de reglementare. O consecinţă directă a utilizării instituţiilor respective în calitate de pârghii de către oligarhi este jaful secolului de la cele trei instituţii financiar-bancare.

În orice ţară a lumii ar fi de neimaginat ca o guvernare să fi admis un jaf proporţional cu aproximativ 2/3 din buget şi 1/6 din PIB-ul anual şi să pretindă că este legitimă. În asemenea condiţii, fiecare dintre noi se poate întreba cum ar fi votat la parlamentarele din 30 noiembrie 2014, dacă informaţia despre furtul miliardului şi posibilele consecinţe ar fi fost făcute publice, devenind teme pentru dezbaterile electorale?! Poate fi considerată legitimă o guvernare care a tras pe sfoară propriii cetăţeni, dosind informaţii cu impact distrugător asupra bunăstării lor, cu scopul de a mai obţine un mandat de guvernare de la ei? Finalmente, poate fi legitimă guvernarea care la alegeri a promis dezvoltare şi prosperitate, iar numai peste o jumătate de an după alegeri cetăţenii află marea taină a jafului şi consecinţele acesteia: sistemul bancar devalizat; moneda naţională şi depozitele bancare ale cetăţenilor devalorizate cu 1/3; miliardul furat transformat în datorie publică şi pus spre achitare pe umerii cetăţenilor; creşterea dramatică a preţurilor pentru electricitate, gaze naturale, carburanţi şi produse alimentare, etc., pe fundalul descreşterii la fel de galopante a preţurilor pe pieţele internaţionale? Răspunsurile sunt evidente şi sugestive – pentru demnitatea umană, dacă pretindem că o avem, este ofensator şi de neacceptat ca o astfel de guvernare să-şi poată revendica legitimitatea şi intenţia de a mai guverna ţara.

Concluzia evocată are, cu certitudine, şi fundamentare juridică. Constituţia ţării consfinţeşte calitatea de stat de drept a Republicii Moldova, însă un stat captiv nu poate, în principiu, fi un stat de drept. Curtea Constituţională a stabilit, la 22 aprilie 2013, că activitatea unui înalt demnitar abia suspectat de corupţie deja încălcă principiile statului de drept, fiindu-i interzis accesul la conducerea Guvernului. Argumentele respective sunt suficiente pentru a conchide că, prin analogie, principiile statului de drept sunt încălcate infinit mai mult de către o guvernare care nu doar a admis acte criminale de corupţie, dar a creat condiţii de coruptibilitate întregului sistem statal prin acorduri secrete, expunând ţara şi poporul ei unui jaf de proporţii inedite în istoria mondială contemporană.

Jaful secolului, comis de guvernarea oligarhică, a oripilat opinia publică internaţională, devenind ştire de top pentru cele mai prestigioase publicaţii din întreaga lume. Reprezentanţii partenerilor de dezvoltare ai ţării noastre şi conducătorii celor mai credibile şi prestigioase instituţii democratice din Europa s-au văzut nevoiţi să vorbească deschis despre corupţia endemică care a învăluit Republica Moldova, storcându-i seva, dar şi despre necesitatea scoaterii ţării din captivitatea oligarhilor pentru a fi întoarsă cetăţenilor! Trebuie să înţelegem cu toţii că noţiunea de stat captiv este doar o metaforă pentru uz diplomatic în referinţele la un fenomen real, care în termeni juridici consacraţi nu este altceva decât uzurparea puterii de stat – cea mai gravă crimă împotriva poporului. Dacă am ajuns aici, întrebarea sacramentală este – ce facem noi, cetăţenii acestei ţări, cum procedăm, cum ne obţinem Ţara înapoi din ghearele oligarhiei criminale?

Compatrioţi, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr vă îndeamnă ca de Ziua Independenţei să meditaţi asupra întrebărilor sacramentale formulate în acest apel, astfel, încât, reunindu-ne la 6 septembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să fim pregătiţi cu toţii să oferim răspunsuri şi să întreprindem acţiuni pe care guvernarea coruptă să nu le mai poată ignora.

Angajându-ne într-un proces de recuperare a statului din captivitatea oligarhilor nu avem ce pierde decât ruşinea de a fi admis umilirea noastră cetăţenească! Doar învingând, cu eforturi comune, ne puteam recuceri şi demnitatea, şi Ţara!

Sursa:jurnal.md