2009_10_31_ion_aldea-teodoroviciIon Aldea-Teodorovici s-a născut pe 7 aprilie 1954, în orăşelul Leova, în Republica Moldova. Tatăl – Cristofor Teodorovici – a fost preot, iar mama Maria – moaşă. A învăţat la şcoala muzicală „Ştefan Neaga”, apoi la Colegiul de muzică din Tiraspol. În 1987 a absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice din Chişinău.

Ion a acumulat o bogată experientă profesională: a fost saxafonist în formaţia „Contemporanul”, a condus formaţia „DiATe”, a deţinut funcţia de conducător artistic la teatrul naţional „M. Eminescu” din Chişinău. Fiind compozitor a scris peste 300 de cântece patriotice, lirice, pentru copii, muzică pentru filme („Iona” „Disidentul”, „Ce te legeni, codrule”).

A realizat aranjamentele musicale pentru piesele de teatru „Fântână Anghelinei”, ”Dragă, consăteanule”, „Abecedarul”, „Tata” şi „Pomul vietii”. A scris muzică instrumentală, „rapsodie”, variaţii pentru pian, cvintet pentru coarde. Printre dinstincţiile acordate se numără cele de Laureat al premiului „Boris Glavan”, Laureat al festivalului al XII al Tineretului şi Studentilor de la Moscova, Artist Emerit din R. Moldova.

În 1993 a fost decorat post mortem cu Ordinul Republicii.

(272 accesari)