7 lucruri greșite, manipulatorii care se spun despre protestele din Chișinău
Protestele au fost pro ruse, Rusia vrea să pună mâna pe Moldova. Fals. În primul rând protestele au fost anti corupție, anti oligarhice. Oricât de ciudat ar suna, dar în fața Parlamentului s-au adunat pro români și pro ruși. A vedea protestele din Chișinău prin prisma războiului geopolitic dintre est și dintre vest este o mare eroare. Oamenii pur și simplu nu mai au încredere în cei de la guvernare, în special în CEL care controlează guvernarea. Protestatarii vor alegeri anticipate.
Protestatarii vor să dea jos o guvernare pro europeană. Fals. Guvernarea aceasta este pro propriul buzunar. Oricine din prietenii mei din România a fost la Chișinău a văzut că în cea mai săracă țară din Europa numărul de Porsche Cayenne este uriaș. Mai exact, numărul de modele Porsche Cayenne noi vândute în Moldova a fost la fel de mare ca în România sau chiar mai mare. Politicienii au tot felul de afaceri cu statul, fură din bănci, fură afacerile personale ale unor oameni. Politicienii de la putere și-au subordonat prin corupere și șantaj o grămadă de instituții care funcționează acum doar în folosul lor. Și nu vorbesc doar de vamă, procuratură, fisc.
Până și spitalele de stat au ajuns să fie afaceri private ale unor politicieni de la guvernare.
Guvernul a fost instalat legitim. Greșit. În primul rând, în spațiul public de la Chișinău s-a vorbit despre cumpărarea deputaților din diferite partide cu 400-500 de mii de euro. Sunt deputați care au spus deschis că li s-a propus bani pentru a vota acest guvern. Numai că instituțiile statului nu s-au sesizat. Instituțiile statului controlate de oligarhi, evident. Toată lumea se face că nu vede cum s-a format ”majoritatea” în Parlament. În România există dosare pe numele celor care au încercat să cumpere alegătorii, în Moldova au fost făcute publice informații despre cumpărarea deputaților și… nicio mișcare.
O fi fost câteva încălcări, dar Guvernul a fost votat, Guvernul este în funcție. Și-a depus jurământul. Nu aveți ce să faceți. O manipulare. Orice student la drept, cu minimă pregătire juridică o să vă arate cel puțin 1 încălcare a Constituției, a regulamentului Parlamentului. Acest Guvern a fost votat în pripă. Nimeni nu știe măcar ce vrea să facă. Nimeni nu a avut ocazia să pună în Parlament barem o întrebare primului ministru. Totul s-a făcut în grabă mare. Deși urma să fie votat joi sau vineri, puterea de la Chișinău a anunțat ieri, în jurul orei 13.00, că votul se va produce peste 3-4 ore. Chiar și miniștrii din acest cabinet au fost luați prin surprindere și au fost cât pe ce să întârzie la propria desemnare. Mai târziu, președintele Timofti a anunțat prin purtătorul de cuvânt că depunerea jurământului se amână, asta pentru a liniști protestatarii. Când colo, la numai 3-4 ore de la declarație, Președinția anunță că Guvernul a depus jurământul. S-a întâmplat noaptea, ferit de ochii lumii, fără presă, fără să știe nimeni nimic. Regulile democrației, ale transparenței au fost călcate în picioare, spre uriașa indignare a protestatarilor.
La Chișinău a fost o lovitură de stat. Oameni pregătiți, cu măști de gaze, cu răngi, cu spray-uri lacrimogene au distrus Parlamentul. Fals. Tocmai ce am spus că protestatarii abia dacă au avut timp să se adune în fața Parlamentului. Când să mai fie pregătită lovitura de stat? Și apoi, la Chișinău, foarte mulți șoferi au de regulă câte o rangă în mașină, un obicei sovietic al șoferilor de Lada, Moskvich. Măștile de gaze, spray-urile pot fi luate, evident, de la polițiști. Și stricăciunile din Parlament au fost mult mai mici decât cele de pe 7 aprilie din 2009. Nici nu se compară. Iar argumentul suprem. Știți de ce nu a fost lovitură de stat?
Ce lovitură de stat se termină cu părăsirea instituției pe care o iei cu asalt? Adică pui mâna pe instituție, apoi o predai autorităților pe care vrei să le răstorni? Logica unor ”analiști” este șchioapă. Imediat ce polițiștii au fost scoși din Parlament, protestatarii au ieșit și ei de acolo. De fapt, lovitura de stat a fost dată de Guvernul instalat cu grave încălcări. Asta a fost ideea lor. Organizăm rapid votarea, încălcăm niște reguli ale democrației, câteva legi din Constituție, dar îi punem pe oameni în fața faptului împlinit. Numai că au întins coarda prea tare. Atât de tare, că aceasta s-a rupt. Emoția a dat afară, iar mămăliga a explodat.
Protestatarii nu au nicio șansă. SUA, UE, România țin cu puterea. S-a terminat cu protestele. Manipulare. România, SUA și UE s-au pripit crezându-i pe cuvânt pe politicienii care conduc acum Moldova – politicieni fără susținere populară – că vor instaura liniștea la Chișinău. Aceste declarații pripite venite din vest i-au dezamăgit în special pe protestatarii pro europeni, pro români. Multă lume m-a întrebat, Vitalie, de ce au făcut asta? De ce au fraternizat cu oligarhii corupți? Le-am spus oamenilor că este evident de ce. Politicienii din vest au închis ochii la actele uriașe de corupție și au considerat că orientarea declarativă pro occidentală a oligarhilor este mai importantă. Eu sper că în curând vom vedea o schimbare de atitudine. Sper ca politicienii din vest să nu îi mai susțină deschis pe cei de la putere. Sper să ceară un dialog între protestatari și putere. Important acum este să oprim violențele. Iar asta, stimați politicieni din vest, dragi frați români, nu se face prin numirea grăbită a Guvernului, depunerea jurământului pe ascuns, noaptea. Oligarhii moldoveni nu au făcut decât să-i întârâte și mai mult pe protestatari.
Dacă au loc alegeri anticipate la putere în Moldova sigur vor veni pro rușii. O manipulare. Am arătat de atâtea ori că nu doar pro rușii sunt cei care contestă puterea oligarhică de la Chișinău. Sunt și forțe pro europene care și-ar dori să continue parcursul spre vest al Republicii Moldova. Doar că ele sunt considerate prea slabe, prea mici, încă nepregătite. Vă amintesc că la fel s-a spus despre actualele partide, pretinse pro europene, imediat după 7 aprilie. Iată că au reușit să preia atunci puterea, iar astăzi vor să se mențină la putere chiar cu încălcarea normelor de drept. Vreau să spun că dracul nu este atât de negru.
Din punctul meu de vedere, lupta geopolitică trece acum pe locul doi. Importantă este lupta cu corupția. Moldova a trăit sub Voronin, un comunistoid, un general sovietic de miliție. Și totuși, acest general a fost cel mai mare dușman al lui Putin. În plus, dacă Vestul îi mai ține în brațe pe corupți, s-ar putea să piardă bruma de încredere pe care moldovenii o mai au în integrarea europeană. Politicienii aflați în opoziție spun în public multe prostii pentru votanții lor. Am informații sigure, însă, că la întâlnirile cu diplomații din vest, Renato și Dodon au fost mai moderați, mai pisicuți. Nu spun că e bine să vină aceștia doi la putere, spun doar că dacă rămân oligarhii în Parlament, în curând nu o să mai avem ce integra în Uniunea Europeană.