Iordache_Stefan_01_5a4525fa38Ștefan Iordache s-a născut la 3 februarie 1941, la Calafat. A fost un mare actor român de teatru, film și televiziune. După 49 de ani petrecuți pe scenă sau pe platourile de filmare, a lăsat în urmă roluri memorabile precum Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. Însă va rămâne în amintirea publicului român drept “Cel mai iubit dintre pământeni”, după ce a interpretat magistral rolul lui Victor Petrini, din adaptarea pe peliculă a romanului lui Marin Preda.

Deși s-a născut la Calafat, Ștefan Iordache a copilărit în Rahova, cartier pe care îl considera adevărata sa „patrie“.

La 16 ani, a dat examen la Facultatea de Medicină și a picat.

După acest eșec, întâmplarea a făcut să fie inclus în brigada artistică a unei cooperative. În 1959 a intrat la Institutul de Arte Teatrale și Cinematografie ultimul și l-a absolvit printre primii, cu nota 10, la Actorie.

A debutat în film în 1964 cu rolul titular din „Străinul“. După încheierea filmărilor ar fi trebuit să plece în armată, dar a scăpat de ea, pentru că a primit un rol în pelicula „Gaudeamus Igitur“, la Cluj.

Atunci s-a împrietenit cu Sebastian Papaiani. Atât de tare, că și-au tăiat cu furculița încheietura mâinii stângi și s-au făcut frați de cruce.

Marele actor a fost căsătorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, Mihaela, teatrolog și profesor universitar. Regretul lor a fost că nu au avut copii.

Dacă te întrebi ce rămâne în urma actorului și în urma soției sale, regizorul Șerban Marinescu răspunde cu mare drag.

„Filmele lui, cărțile ei și dragostea lor. O dragoste unică despre care nu pot să vorbesc pentru că nu este descriptibilă. Și mai rămâne ceva: un loc gol mare în sufletul celor care au fost aproape de ei, un loc gol unde nu mai încape nimic. Mai sunt premiile inițiate de Mihaela și păstorite, acum, de Ileana – sora lui Ștefan – un premiu Ștefan Iordache care se acorda la Gala Tânărului Actor (sunt bani lăsați special în contul UNITER pentru toate aceste lucruri) – o bursă anuală, la UNATC pentru cel mai bun student la actorie. Mai sunt cele trei pisici de care mă îngrijesc eu: domnul Timofte, un motan bătrân și foarte vorbăreț, domnișoara Cascarache și duduia Mache. Ei sunt stăpânii casei de la București. Ce ne mai rămâne după Ștefan și Mihaela Iordache? Generații de spectatori fericiți – și nu e puțin lucru!”, povestește cu mare drag regizorul.

Ștefan Iordache a murit la 14 septembrie 2008, la Viena, pe fondul unei boli de leucemie. A fost înmormîntat cu onoruri militare la cimitirul Gruiu. În 2012 i s-a oferit o stea post-mortem pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București.

Testamentul actorului este: să nu-mi măturați frunzele de pe mormânt.

Sursa: ziare.com

(262 accesari)