A DOUA VIAŢĂ. Povestea de succes a medicului diagnosticat cu Parkinson când avea 23 de ani
În România, peste 70.000 de persoane suferă de maladia Parkinson. Însă puţină lume ştie şi este conştientă de faptul că această boală a bătrâneţii, care afectează iremediabil creierul, loveşte şi tinerii. Cardiologul Dan Fărcaş din Târgu-Mureş a fost diagnosticat cu Parkinson în urmă cu 26 de ani. Era student la medicină.
Deşi era condamnat să depindă de ajutorul familiei, a demonstrat că până şi o maladie fără leac poate fi „învinsă”. Medicul Dan Fărcaş din Tg. Mureş a fost diagnosticat cu boala Parkinson când avea doar 23 de ani. Era student la medicină şi visa să ajungă unul dintre cei mai buni cardiologi.
„A fost o fază de revoltă. În anul 4 la 23 de ani să te trezeşti în faţa unei dizabilităţi, mi-am dat seama că voi defila cu ea până la capătul vieţii”, a declarat medicul Dan Fărcaş.
Boala, cunoscută în special ca suferinţa bătrâneţii, i-a afectat viaţa pe toate planurile. Cu toate acestea, Dan Fărcaş a reuşit să ţină maladia sub control. A terminat Facultatea de Medicină, conduce maşina, face exerciţii de recuperare medicală, însă trebuie să ia medicamente toată viaţa. Nu a renunţat nicio clipă la luptă şi a reuşit să demonstreze că voinţa poate muta munţii din loc. „Acceptare înseamnă: da! Dan Fărcaş are un mers mai ciudat! Dan Fărcaş are nişte limite fizice de care sunt conştient”, a spus medicul.
De 23 de ani, cardiologul se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora 5, citeşte şi scrie cărţi, lucrează zilnic peste 10 ore la spitalul din Tg. Mureş şi consultă zeci de pacienţi la cabinetul său. Aici l-a cunoscut pe Aurel Fusariu, care trece prin aceeaşi suferinţă. Întâlnirea dintre cei doi i-a schimbat viaţa pacientului.
„Ai familie, ai copii, ai pentru ce să lupţi! Mi-a ridicat moralul. După ce l-am întâlnit pe dânsul am început să văd luminiţa de la capătul tunelului”, a declarat Aurel Fusariu.
„Se poate trăi o viaţă fantastic de frumoasă şi cu boala Parkinson. Dacă priveşti relaţia ca pe o negociere, ai toate şansele să ai o viaţă lungă şi frumoasă!”, a spus cardiologul.
Peste 70.000 de români sunt diagnosticaţi cu maladia Parkinson
În România, persoanele care suferă de Parkinson sunt însă ignorate de autorităţi şi trec prin umilinţe greu de imaginat. „Nu sunt programe de reintegrare socială în România. Pacientul cu boală Parkinson este pus în faţa situaţiei de a-şi pierde locul de muncă, pentru că de multe ori angajatorul refuză să îl recalifice sau să îl reorienteze şi se mulţumeşte doar la a-i da un preaviz sau să-i spună să se pensioneze”, a explicat Dan Fărcaş.
Medicul Dan Fărcaş vrea ca prin exemplul lui să ajute şi alţi bolnavi
Cea mai mare dorinţă a medicului Dan Fărcaş este ca pacienţii cu Parkinson să fie trataţi cu respect. Este vicepreşedintele Asociaţiei de luptă împotriva acestei boli şi, în plus, a înfiinţat un club de sprijin la Tg. Mureş. Ţine conferinţe, este căutat de pacienţi din toată ţara şi vrea ca prin exemplul lui să îi ajute şi pe alţii. „Indiferent de circumstanţele existenţiale ale tale, viaţa este frumoasă şi merită trăită la maxim!”, a spus medicul.
Sursa:digi24.ro