albulescuActorul Mircea Albulescu a încetat din viață în această dimineață, la Spitalul Floreasca, fiind răpus de probleme cardiace.

Iorgu Constantin Albulescu, după numele din buletin, rămâne în memoria tuturor drept unul dintre cei mai apreciaţi actori de teatru şi film.

De-a lungul carierei sale, Mircea Albulescu a jucat în sute de piese de teatru şi peste 70 de filme. În plus, a scris proză şi versuri si a publicat șapte cărți.

Este publicist, poet si prozator, membru al Uniunii Scriitorilor și a fost autorul a mai multor rubrici culturale în ziare și reviste, precum și realizator de emisiuni culturale la radio și televiziune.

Timp de mai bine de un sfert de secol le-a insuflat şi altora secretele actoriei – a fost profesor la UNATC şi prin mâinile lui au trecut sute de învățăcei, care au nume sonore acum, precum Florin Piersic Junior, Elvira Deatcu sau Dragoș Bucur.

Întrebat intr-un interviu care a fost norocul său în viaţă, Mircea Albulescu spunea: „Că am trăit până acum. (…) Am avut noroc pentru că, dintr-o întâmplare, m-am apucat de actorie.”

A vrut să încerce mai întâi o carieră la dansuri populare, dar nu i-a plăcut pentru că era prea obositor.

A făcut Şcoala medie de arhitectură şi în tot acest timp a făcut figuraţie, iar după ce a terminat şcoala, în 1952, s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie din Capitală. De atunci însă, cariera sa a urmat un curs ascendent continuu. De-a lungul carierei, a jucat mai multe roluri negative. Nu l-a deranjat pentru că, spunea maestrul, sunt mult mai generoase, pe când în roluri pozitive nu poţi să faci tot ce-ţi trece prin minte, trebuie să fii un exemplu. Însă, indiferent ce personaje a interpretat, Mircea Albulescu a fost întotdeauna un exemplu pentru viitorii actori.

Viaţa nu înseamnă numai suişuri, iar fiecare meserie are şi părţile ei negative. A simţit asta fiecare actor. Însă Mircea Albulescu nu s-a mulţumit să fie neglijat de stat şi a mers în faţă aleşilor să îşi ceară drepturile. Le-a propus parlamentarilor să aprobe statutul actorilor.

Maestrul nu a fost ocolit nici de problemele de sănătate. La începutul lunii ianuarie 2013, actorul a fost dus de urgenţă la spitalul Floreasca, după ce i s-a făcut rău. După investigaţii, medicii l-au diagnosticat cu status postlipotimic. Actorul a rămas peste noapte internat.

Aşa cum era de aşteptat pentru un actor de talia lui Mircea Albulescu, maestrul a fost premiat, de-a lungul carierei sale că actor, cu nenumărate distincţii, printre care Premiul de Excelenţă la TIFF în 2009, Premiul Aristizza Romanescu pentru artele spectacolului, Academia Română, 2006, Premiul pentru întreagă activitate, Gala Premiilor UNITER, 2005, Premiul Naţional pentru întreagă activitate artistică, Ministerul Culturii şi Cultelor, 2003, Diplomă de Onoare şi Medalia Jubiliară „Magna cum Laude” de către Senatul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti, Premiul de Excelenţă pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc acordat de către Centrul Naţional al Cinematografiei.

Pe 29 decembrie 2011, pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti i-a fost închinată o stea. Emoţionat, maestrul spunea: „La 77 de ani câţi am acum, sunt foarte bucuros că încă mai pot să stau în picioare şi pot să încerc să merit mai departe faptul că am această stea, undeva aşternută la picioarele spectatorilor noştri. Mă bucur foarte mult că am ocazia să mă aştern preş la picioarele spectatorilor mei. Să le dea Dumnezeu sănătate, că fără dânşii nu am fi.”

Mircea Albulescu s-a născut pe dată de 4 octombrie 1934, în Bucureşti.

Sursa:digi24.ro

 

(22 accesari)