A spus „Plahotniuc”, dar s-a scris „Filat”! Avocaţii lui Platon acuză instanţa de falsificarea procesului verbal al unei şedinţe

Imagine implicită

„Veaceslav Platon a declarat că beneficiarul miliardului furat este Vladimir Plahotniuc, iar în procesul verbal al ședinței e scris Vladimir Filat”. Afirmația a fost făcută de către unul dintre avocații omului de afaceri, care susține că procesul verbal al ședinței în care clientul său a vorbit despre jaful secolului a fost falsificat.

Descoperirea a fost făcută de apărători la Curtea de Apel Chișinău, acolo unde a ajuns dosarul în care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Despre beneficiarul banilor furați din sistemul bancar, Platon a vorbit la ședința din 22 decembrie 2016. Declarațiile lui Platon nu se regăsesc, însă, în procesul verbal al ședinței. Mai mult, în loc de numele lui Vladimir Plahotniuc, apare numele fostului premier Vladimir Filat.

Portalul NewsMaker.md a intrat în posesia procesului verbal, dar şi a înregistrării şedinţei în cauză, iar în urma comparaţiei dintre acestea a observat că circa 30 de minute din discursul lui Platon în instanţă, în genere nu au ajuns în protocolul de doar două pagini. Spre exemplu, în procesul verbal nu a ajuns afirmaţia învinuitului, potrivit căreia, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, l-a „vândut” lui Plahotniuc ca pe „un rob la piaţă”

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Platon a spus şi versiunea sa privind scoaterea banilor din Banca de Economii, afirmând că beneficiarul „jafului secolului” a fost Plahotniuc, subliniind că are şi probele necesare în acest sens. Aceasta însă, la fel nu a fost inclus în procesul verbal. În schimb, acolo a apărut afirmaţia: „Domnul Filat a fost beneficiarul final al tuturor banilor”. Asta deşi, potrivit probelor audio, afirmaţia suna în modul următor: „Toţi aceşti bănişori au mers la domnul Plahotniuc prin compania acestuia OTIV Prime, unde el este proprietarul sută la sută şi el nu ascunde asta. El a primit 80 de milioane de dolari, el este beneficiarul acestor bani, eu am declarat toate acestea şi am rugat să fie audiaţi Serghei Iaralov, Natalia Politova, Andrian Candu, dar Procuratura a reuzat”.

Grefierul nu a inclus în procesul verbal nici alte declaraţii ale lui Platon. Una dintre acestea este că unica probă a procurorilor împotriva sa sunt depoziţiile a doi martori – Ilan Şor şi Stela Pahomi, care au fost eliberaţi la cinci zile după darea declaraţiilor.

Avocaţii lui Platon susţin că vor fi depuse obiecții cu privire la procesele verbale în instanța de fond, dar și că va fi sesizată Procuratura Generală. După ședință, procurorul anticorupție Andrei Baeșu a fugit de ochii presei, ieșind prin ușa din spate a sălii de judecată. Grefierul care a întocmit procesele verbale în dosarul Platon, Eugen Garbuz, nu a răspuns la telefon pentru a comenta afirmațiile avocaților. La fel, aceştia vor şi atragerea la răspundere a judecătorului Vitor Boico.

În aprilie, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Lui Platon i-au fost sechestrate bunuri în valoare de peste 800 de milioane de lei, iar banii urmează să fie încasaţi de către Banca de Economii.

Sursa:independent.md