Georghe-DucaPreşedintele Academiei de Ştiinţe a fost prins cu minciuna. Comisia Naţională de Integritate a depistat că Gheorghe Duca nu a inclus în declaraţia de avere pentru anul trecut 17 conturi bancare în valoare de peste 800 de mii de lei, patru terenuri şi acţiuni la două societăţi comerciale. În aceste condiţii, CNI va trimite materialele Procuraturii Generale. Gheorghe Duca a fost însă prea ocupat pentru a vorbi cu presa.  

După ce la şedinţa trecută membrii CNI au stabilit că Gheorghe Duca s-a aflat în conflict de interese atunci când a transmis cafeneaua „Crizantema” în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa Maria Duca, astăzi Comisia a scos la iveală faptul că Duca şi-a tăinut o parte din avere.

Am încercat să obţinem o reacţie de la preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, dar a refuzat să discute cu noi.

De cealaltă parte, unii academicieni, deputaţi, dar şi jurişti susţin că Gheorghe Duca trebuia demult să fie tras la răspundere, dar este protejat.

Potrivit declaraţiei de venituri şi proprietăţi, averea familie Duca se ridică la peste patru milioane de lei. În prezent, academicianul locuieşte într-o vilă de lux cu două niveluri de pe strada Valea Dicescu, cu o suprafaţă de 185 de metri pătraţi. Şeful de la Academia de Ştiinţe mai deţine cinci terenuri, cu o valoare cadastrală totală de aproximativ 160 de mii de lei şi o maşină Hyundai Tucson, pentru care a plătit 159 de mii de lei. Gheorghe Duca are şi mai multe depozite bancare în care păstrează peste un milion două sute de mii de lei.

sursa: jurnaltv.md

 

(152 accesari)