Accidentul mușamalizat cu oameni duși organizat la miting PD: „Poliția a fost complice; Trebuie să fie deschis dosar penal”
În Republica Moldova, drepturile omului există doar pe hârtie. Este convingerea lui Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, care a comentat într-o emisiune la Jurnal TV atitudinea aurtorităților față de victimile accidentului din raionul Cimișlia, care au fost organizate să ajungă la un miting al Partidului Democrat. „Cazul este grav și se cere un proces penal”, consideră jurnalistul Alexandr Petkov, un alt invitat la dezbateri.
Invitații emisiunii „60 de minute” au abordat din punct de vedere juridic situația în care oamenii au fost organizați să meargă la evenimentul politic al PD, iar când s-a întâmplat nenorocirea cu accidentul, cazul a fost mușamalizat. Stanislav Pavlovschi farte trimitere la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Cauzarea suferințelor altor persoane este încă o încălcare, precizează juristul. „Este vorba despre articolul trei, nimeni nu poate fi supus unor tratamente degradante și inumane”, a adăugat fostul judecător la CEDO.
„Trebuie să fie exprimarea voinței benevole a persoanei. Nu poate statul să utilizeze microbuzele ca marfarele celea în timpurile staliniste și să ducă oamenii cu odobreanțul acesta al lor la toate mitingurile”, a mai punctat Stanislav Pavlovschi.
Un alt invitat al emisiunii „60 de minute”, jurnalistul Alexandr Petkov, afirmă că în accidentul din Cimișlia poliția a fost complice.
„Autobuzele care duceau oamenii din provincie la Chișinău mergeau în coloane, nu mergeau câte un singur autobuz sau microbuz și toate coloanele erau însoțite de o escortă de la poliție”, a spus jurnalistul.
Petkov susține că șeful Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Găgăuzia, Vitalii Dragoi, membru al Adunării Populare, ar fi ordonat ca ambulanțele să transporte oamenii răniți anume la Comrat, pentru a tăinui cazul.
„Fiind la locul faptei a a ordonat ca urgențele să meargă nu la Cimișlia, unde trebuiau să meargă în mod normal, pentru că era zonă de responsabilitate a raionului Cimișlia, dar să meargă cu toții la Comrat”, spune Petkov.
Pe acest caz ar trebui să fie deschis un proces penal, mai afirmă Alexandr Petcov.
„La fața locului au fost polițiști atât de la Inspectoraul din Cimișlia, cât și de la Inspectoratul din Comrat. Procuratura atât de la Cimișlia, cât și de la Comrat nu a acționat în niciun fel”, a mai spus jurnalistul.
În cadrul emisiunii a fost difuzată o convorbire telefonică, din care rezultă că la spitalul din Comrat au ajuns 30 de persoane și nu 11, cum a anunțat după o săptămână de la accident directoarea instituției, Elena Novak. Cei mai mulți aveau fracturi, iar medicii ar fi refuzat să le acorde asistență medicală, chiar dacă victimele dețineau polițe de asigurare.
La telefon, Elena Novak a negat că ar fi ascuns ceva și ne-a spus că nimeni dintre pacienți nu a plătit pentru serviciile medicale. Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Cimișlia, Cristina Vicol, a refuzat să ne ofere informații privind ancheta pe marginea accidentului din 21 octombrie, într-o localitate din raionul Cimișlia, unde două microbuze s-au ciocnit în drum spre Chișinău. Toți pasagerii urmau să ajungă la mitingul Partidului Democrat. În rezultatul accidentului, mai mulți oameni au ajuns la spital cu leziuni. O femeie a murit peste o săptămână. Procurorul șef din Cimișlia, Sergiu Mocanu, ne-a spus că se va autosesiza după ce Inspectoratul raional de poliție îi va prezenta rezultatetele anchetei.
Sursa:jurnal.md