„Acordul cu UE, ratificat în funcție de configurația de după alegeri”
Șansele Republicii Moldova de a ratifica după semnare Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană depind în mare măsură de configurația parlamentului după alegerile din 30 noiembrie. Opinia a fost exprimată de către analistul politic al Fundației Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.
Vladimir Socor a menționat că Acordul de Asociere cu UE reprezintă un tratat de importanță vitală pentru Republica Moldova. „Pentru prima dată Republica Moldova capătă o șansă istorică de a purcede pe drumul civilizației europene. Vor veni investitori europeni, se vor crea locuri de munca cu salarii mai bune, vor crește exporturile Republicii Moldova pe piața europeană, se vor ridica standardele tehnice și economice etc. Unicul lucru pe care îl impune UE în schimb este lupta împotriva corupției”, a declarat analistul politic.
În opinia lui Socor, fenomenul corupției va scădea în intensitate din moment ce Republica Moldova își va asuma implementarea obiectivelor Acordului de imediat după semnare. „O parte a guvernării încearcă să lupte cu corupția, însă corupția luptă împotriva ei, adică dl Vladimir Plahotniuc. Experiența unor țări europene, inclusiv România, demonstrează că primele succese în lupta cu corupția au avut loc abia în cadrul procesului de integrare europeană”, a specificat Vladimir Socor.
„Pe măsură ce avansează procesul de integrare europeană, corupților le va veni mai greu să-și facă mendrele. UE va impune guvernarea de la Chișinău să-i dea afară pe toți cei din Procuratură, CNA etc., care servesc interese corupte. Nu va fi o bătălie apocaliptică într-o singură zi, ci va fi o campanie de lungă durată. În România a durat câțiva ani. Acest lucru se va întâmpla și în Republica Moldova”, a adăugat comentatorul politic.
Pentru a evita anumite provocări în sudul republicii în urma semnării Acordului de Asociere, Vladimir Socor a opinat că guvernarea de la Chișinău trebuie să poarte de urgență discuții cu Comratul pentru a nu-i da posibilitate Moscovei sa acționeze. „Găgăuzii sunt manipulați nu doar de Moscova, ci și de propriile prejudecăți precum că Republica Moldova impune românizarea Găgăuziei sau că vor pierde posibilitățile de export în Rusia dacă Republica Moldova aderă la UE. Lucrurile astea trebuie explicate la fața locului, nu să ne dăm cu părerea de la Chișinău”, a menționat analistul politic.
În ceea ce privește ideea găgăuzilor precum că Republica Moldova își va pierde suveranitatea odată semnând Acordul de Asociere cu UE, Vladimir Socor a afirmat că teza în cauză este inspirată de către instituțiile de cercetări rusești și are toate șansele să devină teza oficială a Rusiei. „Chișinăul și Bruxellesul trebuie împreună să argumenteze că nu este vorba în nici un caz de pierderea suveranității și că nici o țară membră a UE nu și-a pierdut suveranitatea până acum”, a precizat Vladimir Socor.
Cât despre ratificarea Acordului de Asociere, analistul politic a subliniat că aceasta rămâne sub semnul întrebării, în condițiile în care după alegeri la conducere va reveni Partidul Comuniștilor. „Dacă va cădea guvernul proeuropean și vin comuniștii, atunci le va fi foarte greu prietenilor din UE să obțină ratificarea Acordului de Asociere de la cele 28 de state membre. Nu vor avea încredere”, a spus analistul.
Potrivit lui Socor, odată semnat și ratificat, tendințele în vederea îmbunătățirii vieții pe malul drept se vor vedea în următorii doi ani, în timp ce în stânga Nistrului vor fi evidente abia în 5-10 ani. „Chiar dacă populația din stânga Nistrului va dori atunci să se reunească cu Republica Moldova, nu va putea pentru că sistemul politic este controlat strâns de Rusia. Este necesară o rezolvare geopolitică a conflictului pentru a fi eliminată influența militară a Rusiei. Republica Moldova nu are însă acea putere, iar UE nu are acea voință politică. Putem doar să ne punem speranțe în evoluțiile din regiune și anume la cele din Ucraina. La Kiev a venit un guvern proeuropean și dacă el va reuși să facă dificilă pentru Rusia menținerea puterii militare și controlului de securitate asupra Transnistriei, atunci Transnistria ar putea să cadă ca un măr copt în poalele Chișinăului”, a opinat Vladimir Socor.
Întrebat despre șansele Republicii Moldova de a beneficia de statutul de candidat la UE imediat după semnarea și ratificarea Acordului de Asociere, analistul nu s-a arătat prea încrezut referitor la acest scenariu. „Da, însă nu cred că poate fi anul acesta și nici la anul viitor. Ar putea avea loc după câțiva ani în care se poate demonstra aplicarea cu succes a Acordului de Asociere. Pentru că încă sunt semne de întrebare în Europa dacă Republica Moldova are capacitățile necesare să aplice cu succes prevederile Acordului”, a precizat Vladimir Socor.
În legătură cu declarația premierului Iurie Leancă precum că Republica Moldova ar putea adera la UE în 2020, Vladimir Socor a specificat că șansele sunt minime. „Este o dată optimistă, chiar poate prea ambițioasă. Până atunci Republica Moldova ar putea să demonstreze că poate să aplice Acordul, dar consider că va mai fi nevoie de câțiva ani”, spus analistul politic.
sursa: jurnal.md