458-plugaruDe un an, dosarul penal în care Anatol Plugaru, primul conducător al actualului Serviciu de Informaţii şi Securitate (SIS), împreună cu Ion Plugaru, nepotul său, sunt învinuiţi de escrocherie în proporţii deosebit de mari, este suspendat. Aceştia, prin intermediul firmei PLUGARUL SRL, au primit cel puţin 10 milioane de lei pentru a construi un bloc locativ pe str. Ciuflea din Chişinău, însă nici până astăzi clădirea nu a fost ridicată, iar banii nu au fost reîntorşi oamenilor. De la începutul anului 2013, în dosarul aflat în gestiunea Dariei Suşchevici, de la Judecătoria Centru, nu a avut loc nicio şedinţă de judecată, părţile fiind în aşteptarea rezultatelor unei expertize în construcţii, cerute de avocatul lui Plugaru.

„Expertiza urmează să stabilească care este volumul de lucru efectuat, care este costul, ca să fie clar câţi bani s-au investit în construcţie. În momentul de faţă, sunt audiate, practic, toate părţile, au fost studiate toate materialele, iar la închiderea cercetării judecătoreşti, apărătorul inculpaţilor a făcut un demers prin care a cerut expertiza. Cum vine, dacă nu apar întrebări, trecem la susţinerile verbale”, zice procurorul Andrei Maţco, cel care reprezintă acuzarea de stat. Rezultatele expertizei se lasă însă aşteptate, şi până la intervenţia ZdG, nimeni nu putea să spună când vor fi gata.

Un an pentru o expertiză

Mariana Paladi este experta Centrului Naţional de Expertize Judiciare (CNEJ) care trebuie să efectueze expertiza. Ea a refuzat să discute cu noi. După ce am insistat, vicedirectorul CNEJ, Lilian Belibov, ne-a spus că expertiza nu este gata pentru că instituţia are mult de lucru şi pentru că există prea puţini experţi. Ulterior primei discuţii, acesta ne-a declarat că, chiar „zilele viitoare”, expertul va merge în teren pentru efectuarea expertizei, care a fost cerută încă la începutul anului 2013. Tărăgănarea efectuării expertizei face persoanele care au pierdut zeci de mii de euro în urma afacerii cu firma fostului şef al Securităţii să afirme că se întâmplă lucruri ciudate şi că, prin intermediul ei, Plugaru vrea să tergiverseze examinarea cauzei. Ei nu exclud şi faptul că fostul deputat încearcă să se înţeleagă cu expertul ca acesta să trucheze rezultatele expertizei.

„Sigur că încearcă. De multe ori ne-am dat seama că avem toate argumentele şi nicidecum nimic nu ne reuşeşte. Credem că el, încetul cu încetul, încearcă să se apropie de fiecare”, susţine Maria Cataraga, una dintre investitoarele în apartamentele invizibile. „Probabil că deja a cumpărat expertiza. Altfel nu poate fi explicată această tărăgănare”, opinează Olesea Păvălenco, o altă investitoare. „Expertul poartă răspundere penală pentru rezultatele expertizei”, atenţionează Lilian Belibov.

458-plugaru32244„Iniţial, Plugaru a pretins că a investit 10 mln. de lei în fundament. Anterior, s-a mai făcut o expertiză, dar expertul a făcut doar raportul şi a refuzat să dea concluzii, pentru că nu s-au prezentat careva documente care ar confirma cheltuirea banilor cu acea construcţie. În mod normal, rezultatele expertizei ar trebui confirmate prin documente care să demonstreze că în acea construcţie s-au investit acei bani”, declară Vladimir Balan, administratorul procesului de insolvabilitate al firmei PLUGARUL.

Anul trecut, au apărut alţi „păgubiţi”

SRL-ul fondat de Anatol şi Veaceslav (fiul său) Plugaru, în 1995, şi administrat de nepotul său, Ion Plugaru, a intrat, oficial, în procedură de insolvabilitate în 2013. Conform legii, insolvabilitatea reprezintă „situaţia financiară caracterizată prin incapacitatea de a-şi onora obligaţiile de plată”. În mod normal, în cadrul procesului, SRL-ul este restructurat, iar persoanele care deţin titluri executorii care confirmă datoriile pe care firma le are către ele îşi recuperează o parte din bani, treptat. Ulterior, pentru recuperarea datoriilor, se pot vinde toate bunurile pe care le deţine firma respectivă.

În cadrul procesului de insolvabilitate, s-au derulat, anul trecut, acţiuni suspecte. „Recent, pe lângă investitorii iniţiali, care aveau contracte şi pe care-i cunoşteam de mai demult, au mai apărut alte persoane, care susţin că firma PLUGARUL le datorează vreo 17 mln. de lei şi că ei tot au investit bani în acea construcţie. Se primesc 27 mln. de lei, deja, pe care Plugaru pretinde că i-a investit în fundament”, precizează Vladimir Balan. „Aceste creanţe nu le-am recunoscut. Acum, suntem în proces de judecată, ca să clarificăm dacă au investit sau nu acei oameni acolo, pentru că nimeni nu are hotărâri de judecată, nimeni nu s-a adresat cu plângeri nicăieri până când nu a apărut procedura de insolvabilitate. Nimeni nu are transferuri bancare, toţi au chitanţe, care nu-s oficiale şi care nu confirmă investirea banilor. În legătură cu momentul ăsta, am sesizat MAI-ul şi a fost intentat dosar penal şi pe sumele astea, şi am înţeles că au fost recunoscuţi bănuiţi Plugaru Ion şi Plugaru Anatol”. Existenţa unui nou dosar penal pe numele lui Anatol şi Ion Plugaru a fost confirmată pentru ZdG de către Gheorghe Malic, şeful Direcţiei Urmărire Penală din cadrul IGP, care însă nu ne-a oferit alte detalii.

Firmele familiei Plugaru

458-plugaru322„Când toţi ceilalţi umblau pe la greve, prin judecăţi, scriau plângeri, din ăştia, nimeni, nicăieri, nu scria. Am înţeles că toţi sunt rude de-ale lui Plugaru. Sunt socri, nepoţi, cumetri, fii, fiice şi tot aşa… Teoretic, scopul acestor acţiuni ar fi de a băga nişte creditori fictivi în procedură, iar în cazul în care s-ar vinde fundamentul sau construcţia, să ia banii tot el, prin rudele sale. Pe lângă faptul că i-a minţit pe oameni până acum, vrea şi mai departe să-i mintă”, crede Vladimir Balan.

CSJ a examinat în urmă cu două săptămâni solicitarea mai multor persoane de a fi acceptate în calitate de păgubiţi în procesul de insolvabilitate al firmei PLUGARUL, trimiţând cazul înapoi la Curtea de Apel. Printre acele persoane am regăsit şi numele lui Ion Uncu. Nu ştim dacă Uncu şi Plugaru sunt rude, cert este că aceştia sunt, cel puţin, parteneri de afaceri. Firma PLUGARUL, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, este fondatoarea firmei „MARIA-UNIM” SRL, cu 98%. Firma îşi are sediul pe aceeaşi adresă cu firma PLUGARUL, bd. Moscova 14/1, şi este administrată de Ion Uncu, iar printre fondatori figurează şi Ioana Uncu, fiica sa, şi totodată o altă persoană, care solicită includerea la masa credală. Conform aceloraşi date, firma PLUGARUL SRL mai deţine alte 50% din firma „M.I. PROIECT” SRL. Anatol Plugaru deţine şi societatea SA PROATOM, aflată, de la finele anului trecut, tot în proces de insolvabilitate. Totodată, Olesea Plugaru, fiica lui Anatol Plugaru, este fondatoare, cu 20%, la SRL AVOIR. Toate aceste SRL-uri sunt active şi, cel puţin teoretic, generatoare de venituri.

„În momentul de faţă, firma deţine construcţia nefinalizată şi un apartament la care pretinde un nepot de-al lui Plugaru. Suplimentar, am contestat nişte contracte prin care firma a transmis în proprietate 500 m.p. de spaţiu comercial, în valoare de 180 mii de euro, fiicei lui Anatol Plugaru, în contul serviciilor juridice. În acest proces sunt un şir de probleme cu organele de poliţie şi de procuratură, care tolerează activitatea criminală a lui Plugaru. Ştampila întreprinderii, până în prezent, nu a fost predată, dar poliţia, împreună cu procuratura Râşcani, refuză să intenteze dosar penal. Se creează impresia că Plugaru este protejat din toate părţile”, afirmă Balan.

Plugaru: Am datorii morale, nu materiale

458-plugaru224Anatol Plugaru se declară însă nevinovat. „Şi eu sunt foarte revoltat de această întindere a expertizei, pentru că ea înseamnă imediat reabilitarea mea şi a oamenilor pe care i-am angajat… Sunt aiureli când se spune că eu tărăgănez, venite de la oameni nesănătoşi la cap sau rău intenţionaţi. Eu, de nenumărate ori, m-am revoltat că se tărăgănează. Am trimis şi oameni acolo, a fost şi avocatul meu… Expertiza arată cheltuielile care s-au făcut. Am investit nu 27 de mln. acolo, ci vreo 37. Eu sper că expertiza o să le confirme, pentru că este obiectul deja ridicat, mai mult de nivelul zero, e sub etajul 1, şi asta-i grosul cheltuielilor într-un asemenea obiect”, susţine Plugaru. Atunci când i-am vorbit despre declaraţiile lui Vladimir Balan referitoare la rudele sale, Plugaru a spus că acestea sunt „prostii”, numindu-l pe Vladimir Balan „un criminal pe care-l aşteaptă zile negre. El este un atac raider. Este bandit şi, în scurt timp, când se va termina aici tot, va fi tras la răspundere pentru tot ce a făcut. Oamenii la care face el referire nu-mi sunt rude, iar CSJ i-a reabilitat zilele trecute. În scurt timp, ei se vor aduna şi-l vor alunga…”,zice acesta, menţionând că şi dosarul penal de la IGP tot la comanda lui Balan ar fi fost iniţiat.

Ulterior acestei discuţii, Anatol Plugaru a revenit cu un sunet. El a menţionat că, de fapt, nu este dator nimănui. „Conform legislaţiei, nu numai că eu nu-s dator la nimeni cu nimic, dar nici administratorul nu e dator. Am fi datori dacă s-ar demonstra că acolo îs cheltuiţi mai puţini bani decât am acumulat noi de la oameni. Eu am datorii morale, nu materiale, faţă de nişte oameni care au crezut în mine. Noi nu mai administrăm proiectul. Cei care administrează acum, oamenii care se plâng, nu vor fi în pagubă nicicum, pentru că în acel imobil s-au investit de câteva ori mai mulţi bani decât au scris ei în petiţii. Plugaru nu le este dator cu nimic. De fapt, sunt vreo 10 mln. de lei ai firmei, ai lui Plugaru, în construcţie. Noi chiar am ieşit în pagubă după acest caz”, susţine acesta.

P.S. Miercuri, a doua zi după discuția ZdG cu reprezentanții CNEJ, la locul construcției erau oameni, care ne-au informat că așteaptă expertul.

sursa: zdg.md

(231 accesari)