Acuzaţii de fraudă la adresa CEC: Creşterea misterioasă a numărului de alegători ridică semne de întrebare

Imagine implicită

Datele privind numărul alegătorilor din Republica Moldova, prezentate recent de Comisia Electorală Centrală, provoacă nedumerire în rândul unor analişti politici.

Ei se întreabă chiar dacă CEC-ul nu pregăteşete cumva fraudarea viitorului scrutin în condiţiile în care, oficial, numărul persoanelor cu drept de vot îl depăşeşte pe cel al populaţiei Republicii Moldova. Deşi preşedinta Comisiei Electorale Centrale a declarat pentru Jurnal TV că va reveni cu o reacţie, acest lucru nu s-a întâmplat.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, numărul total al cetăţenilor înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 1 septembrie 2017, este de 3.255.361, mai mult cu peste 18 mii faţă de anul trecut. Analiştii politici se întreabă de unde a apărut această cifră odată ce chiar şi recensământul din 2014 arăta o populaţie totală a ţării de doar 2.998.000.

Creşterea, oficială, a numărului de alegători ridică semne de întrebare, notează, la rândul său, analistul politic Ion Tăbârţă.

Victor Ciobanu atrage atenţia că o simplă verificare electronică a listelor de alegători a scos la iveală peste 230 de mii de nume care urmau a fi şterse din baza de date, dar acest lucru nu s-ar fi întâmplat.

Conform estimărilor lui Victor Ciobanu, numărul real al alegătorilor ar putea să fie cuprins între două milioane şi 2,5 milioane de oameni – nicidecum 3,2 milioane, aşa cum spun autorităţile.

Victor Ciobanu mai spune că, potrivit legislaţiei, Comisia Electorală Centrală este singura instituţie responsabilă de stabilirea numărului alegătorilor. Astfel, CEC-ul ar trebui să facă demersuri la guvern pentru modificarea legislaţiei, ca să i se permită alte proceduri de verificare a populaţiei şi alegătorilor.

Contactată telefonic, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, s-a arătat vădit deranjată de acuzaţiile formulate împotriva instituţiei şi a spus că un reprezentant al CEC va veni mai târziu cu o reacţie oficială, ceea ce nu s-a întâmplat, deocamdată.

Sursa:jurnal.md