Datele privind numărul alegătorilor din Republica Moldova, prezentate recent de Comisia Electorală Centrală, provoacă nedumerire în rândul unor analişti politici.

Ei se întreabă chiar dacă CEC-ul nu pregăteşete cumva fraudarea viitorului scrutin în condiţiile în care, oficial, numărul persoanelor cu drept de vot îl depăşeşte pe cel al populaţiei Republicii Moldova. Deşi preşedinta Comisiei Electorale Centrale a declarat pentru Jurnal TV că va reveni cu o reacţie, acest lucru nu s-a întâmplat.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, numărul total al cetăţenilor înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 1 septembrie 2017, este de 3.255.361, mai mult cu peste 18 mii faţă de anul trecut. Analiştii politici se întreabă de unde a apărut această cifră odată ce chiar şi recensământul din 2014 arăta o populaţie totală a ţării de doar 2.998.000.

Creşterea, oficială, a numărului de alegători ridică semne de întrebare, notează, la rândul său, analistul politic Ion Tăbârţă.

Victor Ciobanu atrage atenţia că o simplă verificare electronică a listelor de alegători a scos la iveală peste 230 de mii de nume care urmau a fi şterse din baza de date, dar acest lucru nu s-ar fi întâmplat.

Conform estimărilor lui Victor Ciobanu, numărul real al alegătorilor ar putea să fie cuprins între două milioane şi 2,5 milioane de oameni – nicidecum 3,2 milioane, aşa cum spun autorităţile.

Victor Ciobanu mai spune că, potrivit legislaţiei, Comisia Electorală Centrală este singura instituţie responsabilă de stabilirea numărului alegătorilor. Astfel, CEC-ul ar trebui să facă demersuri la guvern pentru modificarea legislaţiei, ca să i se permită alte proceduri de verificare a populaţiei şi alegătorilor.

Contactată telefonic, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, s-a arătat vădit deranjată de acuzaţiile formulate împotriva instituţiei şi a spus că un reprezentant al CEC va veni mai târziu cu o reacţie oficială, ceea ce nu s-a întâmplat, deocamdată.

Sursa:jurnal.md

(25 accesari)