Adresa de email a liderului Platformei DA, Andrei Năstase, a fost SPARTĂ: „Este un caz ieşit din comun al statului poliţienesc coordonat de oligarhul Plahotniuc”
Contul de gmail al liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a fost spart de pe adresa IP a comisariatului de poliţie din Cantemir. Despre aceasta a anunţat astăzi Andrei Năstase în cadrul unei conferinţe de presă.
Liderul Platformei DA susţine că astfel continuă hărţuirea sa pentru criticile în adresa oligarhului Vladimir Plahotniuc, atacurile în adresa sa intensificându-se odată cu iniţierea protestelor împotriva regimului de la guvernare.
„După ce în perioada premergătoare acţiunilor de protest antioligarhice şi anticorupţie m-am pomenit cu conturi şi pagini false, am constatat că şi căsuţa poştală electronică, utilizată de ani de zile în comunicarea mea cu clienţi şi avocaţi, respectiv cu politicieni şi oameni de stat din ţară şi din străinătate în activitatea mea profesională şi apoi politică, a fost accesată ilegal. Se întâmpla marţi, 10 mai, la ora 12:34, de la adresa de IP 109.185.26.7, pe care datele Google o localizează în Cantemir, R. Moldova. În urma unor investigaţii proprii, dar şi din surse oficiale demne de încredere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, am aflat că această adresă de IP a fost furnizată de Moldtelecom şi aparţine unei instituţii a MAI, adică comisariatului de poliţie din localitate”, a declarat Andrei Năstase.
Liderul Platformei DA afirmă că deţine probe concrete şi concludente care confirmă ilegalitatea acestor acţiuni, probe oferite de compania Google, căreia i-a solicitat să iniţieze o investigaţie în acest sens.
Andrei Năstase acuză guvernarea că deja aplică aşa-zisa Lege Big Brother, chiar înainte de a fi adoptată şi promulgată, şi avertizează cetăţenii RM că riscă să fie urmăriţi atunci când îşi utilizează adresa de email sau conturile de pe reţelele de socializare.
„Este un caz ieşit din comun al statului poliţienesc coordonat de oligarhul Plahotniuc, o ingerinţă în viaţa mea privată şi profesională, o dovadă în plus că regimul dictatorial cotrobăieşte nu doar în lenjeria protestatarilor, în intimitatea fiecăruia dintre noi, ci şi în toate mijloacele electronice pe care le utilizăm. Iată de ce vreau să adresez acest mesaj şi studenţilor, jurnaliştilor, avocaţilor, doctorilor, tinerilor profesionişti, antreprenorilor. Trebuie să ştiţi că, la ora actuală, oricine deţine un cont pe Gmail, Facebook, Odnoklassniki, Instagram, Yahoo, Hotmail, Viber, Whatsapp, Skype etc., nu are nici cea mai mică garanţie că statul lui Plahotniuc nu poate accesa, oricând, în mod arbitrar conturile online, conversaţiile personale, SMS-urile, apelurile şi alte forme de comunicare digitală în orice moment, cu sau fără formalităţile de rigoare respectate”, a adăugat Andrei Năstase.
„Deja de trei ani spun că paradisul drepturilor omului în RM nu este decât o ficţiune a regimului. Drepturile omului sunt încălcate flagrant aici, iar cazul domnului Năstase nu este singurul. Numărul interceptărilor telefonice din Moldova este extrem de mare, coincide cu numărul cercetărilor în acest sens care se desfăşoară în SUA care are trei sute de milioane de locuitori. Media pe cap de locuitor în Moldova media este de 300 de ori mai mare decât în alte state democratice. În organele de drept de la noi există o atitudine uşuratică faţă de drepturile omului. Întrebare către marii „apărători ai drepturilor omului” din Moldova, Poalelungi şi Micu: câţi oameni au fost oficiali informaţi despre această măsură? Este inadmisibil ce se face la noi în ţară. Orice om care reprezintă pericol pentru acest regim sunt supuşi acestor măsuri de supraveghere ilegală”, a remarcat fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, căruia i-au fost ascultate convorbirile telefonice.
Reprezentanţii Platformei Demnitate au solicitat instituţiilor internaţionale să monitorizeze aceste încălcări ale drepturilor şi libertăţilor sale constituţionale, ale protestatarilor, dar ale fiecărui cetăţean în parte.
Vă prezentăm textul integral al declaraţiei liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.
În atenţia:
Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova
Ambasadei Statelor Unite în R. Moldova
Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii
Ambasadei Germaniei
Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova
Fondului Monetar Internaţional
OSCE
Organizaţiei Naţiunilor Unite
Guvernului Republicii Moldova
Parlamentului Republicii Moldova
Ministerului Justiţiei
Procuraturii Generale
Consiliului Superior al Magistraturii
Presei libere din R. Moldova
Din dorinţa de a strivi orice idee de opoziţie activă, regimul ilegitim şi antipopular continuă persecuţiile şi linşajul mediatic al formatorilor de opinie, al activiştilor civici şi liderilor de adevărată opoziţie, încălcând în mod grosolan drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.
În ceea ce mă priveşte, amintesc aici că hărţuirea subsemnatului, mai întâi în calitate de avocat, a demarat încă în 2011, prin multiple plângeri inventate, depuse la organele procuraturii, ale Uniunii Avocaţilor, prin fabricare de dosare penale, prin filaj fizic şi electronic.
Încă de atunci, instituţiile capturate ale statului, au atentat în permanenţă atât la inviolabilitatea vieţii mele personale, garantate de art. 28 şi 30 ale Constituţiei R. Moldova, precum şi la principiile legale privind exercitarea activităţii profesionale, garantate de art. 3 al Legii cu privire la avocatură.
Acestea au continuat cu urmărirea criminală a convorbirilor mele telefonice, dispusă arbitrar, în 2013, de către preşedintele judecătoriei Briceni, soţia preşedintelui filialei Partidului Democrat, la solicitarea ilegală şi abuzivă a unui controversat procuror, în cadrul „investigării” unei găinării elementare produse, chipurile, într-o localitate pe care nici măcar n-am vizitat-o vreodată, într-un dosar penal cu nr. 2011070064, pornit în baza art. 186 al.(2) lit.b) şi c) al Codului Penal (furtul).
În realitate, acest lucru s-a făcut doar cu scopul de a fi urmărit în permanenţă, de a se cunoaşte locul în care mă aflu, ce, când şi cu cine vorbesc, informaţiile respective fiind raportate imediat oligarhului Plahotniuc, beneficiarul atacurilor asupra sistemului judecătoresc şi financiar- bancar, precum şi al spălărilor de zeci de miliarde de dolari, al delapidărilor de milioane de Euro de la bugetul de stat, ilegalităţi pe care le-am deconspirat, iar pe unele şi curmat la scurt timp după aceasta.
Faptele menţionate, deşi au fost confirmate şi de procuratura generală, rămân nesancţionate până în prezent, iar infractorii continuă să-şi desfăşoare activitatea în instituţiile captive de drept.
Declar cu toată responsabilitatea că astăzi, aşa-zisa Lege Big Brother, percepută ca unul dintre mijloacele perfide din arsenalul regimului criminal Plahotniuc, deja se aplică, chiar înainte de a fi adoptată, promulgată, publicată. A început deja accesarea neautorizată sau autorizată arbitrar a documentelor şi conversaţiilor digitale private.
Din nefericire pentru regim, corporaţia Alphabet, şi anume compania Google, are un sistem de alertă care detectează şi informează utilizatorii în cazul accesărilor dubioase ale conturilor de Gmail.
După ce în perioada premergătoare acţiunilor de protest antioligarhice şi anticorupţie m-am pomenit cu siteuri, conturi şi pagini false, de pe care aş fi chemat, chipurile, societatea la acţiuni de violenţă, la scurt timp după arestarea abuzivă şi ilegală a unor oameni nevinovaţi pentru insinuate acţiuni de dezordini în masă, am constatat că şi căsuţa poştală electronică, utilizată de ani de zile în comunicarea mea cu clienţi şi avocaţi, respectiv cu politicieni şi oameni de stat din ţară şi din străinătate în activitatea mea profesională şi apoi politică, a fost accesată ilegal. Astfel, s-a atentat nu doar la informaţiile cu caracter privat şi profesionist, la probele, analizele, cererile depuse la CEDO şi în alte instanţe internaţionale, producând-mi grave prejudicii de ordin material şi moral, ci şi la secretul corespondenţei, garantat de Constituţie, cu personalităţi notorii din străinătate, inclusiv din domeniul dreptului.
Se întâmpla marţi, 10 mai, la ora 12:34, de la adresa de IP 109.185.26.7, pe care datele Google o localizează în Cantemir, R. Moldova.
În urma unor investigaţii proprii, dar şi din surse oficiale demne de încredere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, am aflat că această adresă de IP a fost furnizată de Moldtelecom şi aparţine unei instituţii a MAI, şi anume comisariatului de poliţie din localitate.
Este, aşadar, un caz ieşit din comun al statului poliţienesc coordonat de oligarhul Plahotniuc, o ingerinţă în viaţa mea privată şi profesională, o dovadă în plus că regimul dictatorial cotrobăieşte nu doar în lenjeria protestatarilor, în intimitatea fiecăruia dintre noi, ci şi în toate mijloacele electronice pe care le utilizăm.
Iată de ce vreau să adresez acest mesaj şi studenţilor, jurnaliştilor, avocaţilor, doctorilor, tinerilor profesionişti, antreprenorilor!
Trebuie să ştiţi că, la ora actuală, oricine deţine un cont pe Gmail, Facebook, Odnoklassniki, Instagram, Yahoo, Hotmail, Viber, Whatsapp, Skype etc., nu are nici cea mai mică garanţie că statul lui Plahotniuc nu poate accesa, oricând, în mod arbitrar, conturile online, conversaţiile personale, SMS-urile, apelurile şi alte forme de comunicare digitală în orice moment, cu sau fără formalităţile de rigoare respectate.
Dacă acest lucru era ştiut până acum neoficial, astăzi vin cu probe concrete şi concludente care confirmă ilegalitatea, probe oferite de compania Google, căreia i s-a solicitat deja să iniţieze o proprie investigaţie în cazul spargerii contului meu.
Este inutil să facem trimitere la lege, la instituţiile abilitate ale statului captiv care se pot auto- sesiza doar pentru a proteja infractorii din serviciul lui Plahotniuc. Nu putem decât să constatăm, cu voce tare – Bine aţi venit în statul poliţienesc Moldova!
De aceea, până când regimul se năruie în propria nimicnicie, până când sculele acestuia se mai ţin, în disperare, cu dinţii de scaune, vin cu sugestia de a vă proteja şi securiza cât mai bine conturile dvs., ale fiecăruia, prin următorii paşi:
1. Schimbarea regulată a parolelor, folosind formule unice pentru fiecare cont;
2. Setarea paşilor dubli de autentificare;
3. Activarea alertelor în cazul accesărilor dubioase;
4. Verificarea ultimelor activităţi şi sesiuni active de pe contul respectiv şi încheierea acestora;
5. Verificarea coşului de gunoi şi a mesajelor expediate din căsuţele poştale;
6. Arhivarea datelor personale pe un suport digital adiţional, cum ar fi un Flash Drive sau chiar o mapă din calculatorul personal.
Prin urmare, tragem un grav semnal de alarmă şi calificăm aceste acţiuni drept încălcări flagrante ale Articolului 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi Articolului 17 din Pactul Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice!
Vă îndemn, de asemenea, să apelaţi la serviciile specialiştilor în domeniul IT-ului, pentru a vă ajuta să vă protejaţi viaţa privată şi profesională online, să implementaţi paşii sugeraţi anterior.
Totodată, fac apel către angajaţii MAI şi ai altor instituţii subordonate regimului dictatorial să nu se preteze la asemenea crime, să nu accepte comiterea ilegalităţilor, să nu dea mărturii false împotriva cetăţenilor nevinovaţi, să informeze prin orice modalitate presa liberă şi societatea civilă despre dezmăţul structurilor criminale ale lui Plahotniuc. În cazul în care sunt în imposibilitatea de a proceda astfel, să-şi dea demisia cât mai curând, dând dovadă de demnitate şi respectând jurământul dat în faţa poporului.
Pentru că nu e departe ziua în care fiecare va răspunde pentru faptele sale.
Asigur pe aceasta cale simpatizanţii Platformei Demnitate şi Adevăr, mişcarea protestatară şi întreaga societate că, oricare ar fi mijloacele aplicate împotriva mea, oricât de mârşave, inclusiv cele utilizate deja în mediul politic moldovenesc, nimic nu mă poate îngenunchea în faţa unui regim criminal. A rămâne ostaticul propriilor fapte exploatate de mafie e un păcat. A ţine astfel ostatică o ţară, ar fi o crimă.
Îmi asum răspunderea pentru fiecare activitate din viaţa mea, inclusiv pentru fiecare cuvânt scris sau rostit. Orice tentativă de distorsionare a realităţii, de fabricare de dosare şi materiale, de şantaj sau corupere în detrimentul ţării şi al interesului public va fi nu doar curmată, ci şi sancţionată pe măsură.
Personal, dau socoteală pentru propriile mele acţiuni şi mi se pare corect ca fiecare om să fie exemplul şi reperul propriului destin.
Plahotniuc, individul ce deţine astăzi controlul asupra justiţiei şi a peste 80% din media, consideră că prin propagandă, şantaj şi linşaj poate distruge cu ajutorul unor falşi jurnalişti, procurori şi judecători, pe oricine i se opune şi oricât de nobilă ar fi cauza acestuia.
Nu e şi cazul meu. Cauza mea este ţara, iar aceasta s-a deşteptat de-a binelea şi doar puţin ne-a rămas să scăpăm de marele rău, Plahotniuc.
Poporul nu se mai mulţumeşte cu capul lui Moţoc, poporul vrea capul Mafiei, capul lui Plahotniuc care este în fond uzurpatorul acestui stat!
Toată lumea înţelege că fără asta nu putem vorbi de scoaterea statului din captivitate, de depolitizarea instituţiilor de drept, etc.
Ceea ce îl sperie pe Plahotniuc este capacitatea noastră de colectare a sutelor de mii de semnături pentru alegerea preşedintelui de către întregul popor, de edificare a forţei politice de alternativă, capabilă să purceadă la depolitizarea instituţiilor de drept şi de reglementare, să scoată statul din captivitate, să stimuleze anchetarea reală a furtului miliardelor şi tragerea la răspundere penală a făptuitorilor, cu confiscarea proprietăţilor ilegal obţinute.
Capacitatea Platformei Demnitate şi Adevăr pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă păturile vulnerabile ale societăţii noastre, dezvoltarea economiei naţionale, redarea încrederii partenerilor de dezvoltare pentru încurajarea investiţiilor, crearea locurilor de muncă, instituirea unui program complex de stimulare a revenirii acasă a concetăţenilor noştri alungaţi de oligarhie, sperie acest regim criminal.
Avertizez instituţiile şi funcţionarii care au intrat în posesia corespondenţei mele electronice şi sunt tentaţi de a face publice datele acestei corespondenţe că, în conformitate cu prevederile art. 30 al Constituţiei R.Moldova, statul asigură secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare. De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege doar în cazurile când această derogare este necesară în interesele securităţii naţionale, bunăstării economice a ţării, ordinii publice şi în scopul prevenirii infracţiunilor.
Conform prevederilor art. 1 al Legii privind protecţia datelor cu caracter personal, scopul legii este asigurarea protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal, în special a dreptului la inviolabilitatea vieţii intime, familiale şi private.
Potrivit dispoziţiilor art. 15 al aceleiaşi Legi, prevederile art. 4 al.(1), art. 12 al.(1) şi (2), art.13, 14 şi 28 nu se aplică în cazul în care prelucrarea datelor cu caracter personal este efectuată în cadrul acţiunilor prevăzute la art. 2 al.(2) lit. d), în scopul apărării naţionale, al securităţii statului şi menţinerii ordinii publice, al protecţiei drepturilor şi libertăţilor subiectului datelor cu caracter personal sau ale altor persoane, dacă prin aplicarea acestora este prejudiciată eficienţa acţiunii sau obiectivul urmărit în exercitarea competenţelor legale ale autorităţii publice. Prelucrarea datelor cu caracter personal în scopurile stabilite la al. (1) nu poate depăşi perioada necesară atingerii obiectivului urmărit.
Nimeni nu va rămâne nesancţionat conform legislaţiei pertinente în materie. Or, în conformitate cu art. 177(2) al Codului Penal, culegerea ilegală sau răspândirea cu bună ştiinţă a informaţiilor, ocrotite de lege, despre viaţa personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane fără consimţământul ei – a) cu folosirea situaţiei de serviciu; b) prin utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei; c) în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale – se pedepseşte penal, inclusiv cu închisoare şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.
Şi articolul 327 al.(1) şi al.(2) al Codului Penal stabileşte pedeapsă penală cu închisoarea şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani pentru folosirea intenţionată de către o persoană publică a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice.
Dispoziţiile art. 328 al.(1) al Codului Penal stabilesc pedeapsă penală similară şi pentru săvârşirea de către o persoană publică a unor acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice.
Este cert că în cazul expus mai sus, exponenţi ai autorităţilor, aserviţi intereselor politice şi obscure, au abuzat de situaţia lor de serviciu atentând la inviolabilitatea vieţii personale a subsemnatului şi la libertatea şi independenţa activităţii de avocat şi politice, violându-se, astfel, atât interesele publice, cât şi drepturile şi interesele personale ale subsemnatului protejate de legea naţională şi actele normative internaţionale.
Prin prezenta declaraţie, solicit instituţiilor internaţionale să monitorizeze actualele şi eventualele încălcări ale drepturilor şi libertăţilor mele constituţionale, ale colegilor protestatari, ale fiecărui cetăţean în parte, iar instituţiilor de presă să informeze opinia publică cu privire la aceste ilegalităţi.
23 mai 2016
Chişinău, Republica Moldova
Av. Andrei Năstase, Preşedintele Partidului Demnitate şi Adevăr