Georghe-DucaNicolae Osmochescu, Oazu Nantoi, Mihai Petrache, Stanislav Pavlovschi și alți juriști, dar și persoane publice, au semnat o scrisoare expediată președintelui Nicolae Timofti, premierului Iurie Leancă și președintelui Parlamentului Igor Corman în care cer să fie interpretate oficial normele din Codul cu privire la știință și inovare. Potrivit semnatarilor, Gheorghe Duca nu are voie să candideze pentru un al treilea mandat la conducerea Academiei de Științe, deoarece normele Codului adoptat în 2004 interzic aceasta.

„Domnul Duca a bătut și continuă să bată la ușile celor mai înalte birouri ale puterii pentru a-și asigura condiții garantate și favorabile participării la scrutinul academic-prezidențial. Dânsul deja flutură în fața academicienilor cu textul unui aviz consultativ al Comisiei juridice parlamentare, din care rezultă că domnia sa are dreptul să participe la scrutinul respectiv, percepând avizul menționat drept „carte verde” pentru instaurarea la cârma Academiei a unei dinastii familiale „academice”, se spune în scrisoare. Semnatarii sunt convinși că și de această dată, în această lege, s-a procedat ca și în alte cazuri în care Parlamentul s-a lăsat antrenat în procesul de a face legea potrivită pentru persoana potrivită, ignorându-se principiile fundamentale necesare pentru funcționarea eficientă a unui sistem democratic de administrare a activităților publice.

Autorii mai menționează că la AȘM se face spectacol, ceremonii solemne, ceea ce a transformat-o într-un panteon cvasi științific, în cadrul căruia se acordă titluri „științifice”, se țin lecții „academice” destinate publicului larg, se desfășoară conferințe și workshop-uri internaționale, dar prea puțin suport real se acordă însăși cercetării științifice.

Semnatarii solicită să fie informați despre rezultatele examinării cererii, va fi sau nu va fi inițiată procedura de interpretare oficială a normelor din Codul cu privire la știință și inovare.

Mai jos, vedeți documentul atașat.

adresarea juristilor catre conducerea RM pag 1 adresarea juristilor catre conducerea RM pag 2 (2) adresarea juristilor catre conducerea RM pag 3 (1)

(470 accesari)