Un contract în valoare de opt milioane şapte sute de mii de dolari dă startul peripeţiei cripto-valutare în Transnistria! O întreprindere urmaşă a fostei fabrici de sticlă de la Tiraspol, care are licenţă pentru utilizarea tehnicii şi a materialelor explozive, a semnat acest acord cu un offshore din Insulele Virgine Britanice.

Contractul prevede livrarea a mii de plăci video şi staţii de lucru – tehnică necesară pentru producerea monedelor digitale. O parte din marfă a trecut deja vama Republicii Moldova.

Separatiştii transnistreni au început importarea tehnicii necesare pentru producerea de cripto-valută. Cel puţin un lot de marfă a trecut deja prin Vama Republicii Moldova. Vedem ştampila instituţiei de stat pe o factură emisă pentru 2400 de plăci video, în valoare de 720 de mii de dolari. Vânzător – offshorul Goweb International, înregistrat în Insulele Virgine Britanice. Cumpărător – Societatea pe acţiuni „Tirsteklo”, fosta fabrică de sticlă de la Tiraspol. Data – 24 ianuarie 2018.

Această cantitate de componente constituie doar 10% în comparaţie cu un alt lot, de 24 de mii de plăci video, pentru care cele două companii au semnat un contract de vânzare-cumpărare, care prevede şi livrarea a 3000 de staţii de lucru. Valoarea acestui acord se ridică la aproximativ… opt milioane şapte sute de mii de dolari!

Contractul ar fi fost semnat pe 28 ianuarie curent. Marfa este importată din China. Aceste documente demonstrează, pe de o parte, că autorităţile de la Chişinău nu se împotrivesc aventurii iniţiate de separatiştii transnistreni, iar pe de alta arată că autorii ideii de a produce cripto-valută la Tiraspol au început să cumpere marfa necesară încă înainte să fie votată aşa-zisa lege privind dezvoltarea tehnologiilor blockchain în Transnistria. Pretinsul legislativ a votat-o abia pe 31 ianuarie.

Sursa:jurnal.md

(80 accesari)