Agricultură furată și uitată, de Gheorghe COSTANDACHI

Imagine postare

downloadSituația este absurdă și banală în agricultura Moldovei. Moldovenii importă tot ce s-ar putea cultiva aici în țară. Această situație îi aranjează pe cei care dețin monopolul acestui domeniu în mâinile lor. Este mult mai simplu să creezi condiții ca să nu fie convenabil de crescut legume și fructe, să împiedici pe cei care își doresc acest lucru, deoarece banii investiți în importuri masive de produse agricole din țările vecine aduce bani de zeci de ori mai mulți. Moldovenii au ajuns sa importe și verdeața.

De la semnarea actului de independență și până în prezent nicio guvernare nu și-a asumat responsabilitatea de definire a priorităților economice principale de dezvoltare țării.

După cum ne arată toate rezultatele cercetărilor și analizelor dezvoltării macroeconomice a Moldovei, inclusiv a tuturor scenariilor naţionale, agricultura trebuie să devină domeniul prioritar al viitorului. A fost şi este agricultura un domeniu prioritar pentru guvernările precedente? Aceasta-i întrebarea principală. Este foarte evident de răspuns la această întrebare cu un NU, dacă luăm în considerare faptul că Moldova importă mai mult de 78% din produsele agroalimentare comercializate pe piaţa internă.
Sunt de părere că unul dintre cele mai mari şi importante atuuri, ignorat o vreme de alte guvernări, este cel legat de agricultură.

Trebuie de luat în considerare că după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a Acordului de liber schimb, Moldova va beneficia de importante ajutoare financiare și asistență destinată dezvoltării domeniului agrar. Desigur unele partide politice care astăzi stau în fruntea economiei opun rezistență. Motivul este unul, că acestora li se taie încet izvoarele de bani ușori, ba chiar și schemele de delapidare a acestora.

În toţi aceşti ani, fermierii moldoveni s-au confruntat cu mari întârzieri la plata subvenţiilor, iar anul trecut 2013 o mare parte din posibilitățile de a primi subvenții au fost pur și simplu pierdute din cauza mendrelor personale ale unui ministru al economiei. Este vorba despre suma de 40,0 milioane euro (700,0 milioane lei), bani europeni, care moldovenii iau ratat din cauza guvernării proaste a ministerului economiei din Moldova. Din cauza aceasta fiecare fermier nu primit subvenție de aproximativ 1,5 mai mare decât cea acordata din bugetul de stat.

Anul 2014 mai vine și cu o criză totală a relațiilor comerciale dintre Moldova și Rusia, fapt ce ar reduce exporturile de produse agricole în această țară la 85-90%. Aceasta s-ar extinde în următorii ani pe întreg teritoriu al CSI, dat fiind aptul că începând cu 1 ianuarie 2015 va intra în vigoare și Acordul de constituire a Uniunii Vamale Eurasiatice.

Faptul că Moldova va deveni țară asociată Uniunii Europene deschide foarte mari alternative de piață și oportunități imense de dezvoltare a domeniului agrar.

Însă ca acesta să aibă succes în dezvoltare, guvernul trebuie să-și traseze și să determine foarte clar și decisiv domeniile strategice de dezvoltare economică, or fără o așa strategie agricultura Moldovei nu are nicio șansă de a ieși din mocirla în care stă de 22 de ani.

După cum ne demonstrează analizele de perspectivă efectuate de experți internaționali, Moldova poate deveni o țară ce ar putea alimenta peste 60% din populația UE cu produse agricole ecologice pure. Însă pentru aceasta este nevoie de voință politică, iar interesele personale să fie înlocuite cu cele ale cetățenilor.

Una din prioritățile de dezvoltare a economiei naționale trebuie să devină domeniul agriculturii. Aceasta trebuie de definitivat prin lege și declarat ca prioritate. Pentru aceasta trebuie trecute câteva etape:

La prima etapă trebuie să fie clarificate toate relațiile fiscal-bugetare din domeniul agriculturii.

La a doua etapă trebuie să se elaboreze o strategie corectă de subvenționare a agricultorilor

La a treia etapă să fie adoptat un pachet de legi prin care să fie format un sistem eficient de asigurare a activităților din agricultură și zootehnie.

La etapa a patra ar trebuie să fie creată o bancă agricolă care să permită fermierilor accesul la finanțare adecvată ci nu una bazată pe jefuire ca în prezent.

La etapa a cincea statul ar trebuie pe toate căile să contribuie la consolidarea terenurilor agricole, la facilitarea sistemului de aprovizionare cu carburanți și cu tehnică agricolă după un sistem bine echilibrat.
În final statul trebuie să asigure mecanisme reale de desfacere a produselor agricole.

Numai în așa, fel în viitorii 5-10 ani, Moldova ar deveni țara produselor ecologice, s-ar reduce importul de legume și fructe care cresc la noi și s-ar forma un sistem fiabil care ar funcționa perfect. Însă pentru asta se cere ca puterea centrală să dorească, să poată și ia în considerare părerile experților și a propriilor fermieri.

sursa: costandachi.eu