Alarmă: Deputații PD și PLDM vor să facă modificări la Codul Audiovizualului fără consultări

Imagine implicită

calus preseiUltimă oră! Deputații au aprobat miercuri, 1 aprilie 2015, în ședința comisiei mass-media din Parlament un document care prevede un șir lung de modificări la Codul Audiovizualului. Este suspect că documentul nu a fost consultat cu societatea civilă, a apărut din senin pe agenda ședinței și ar urma să fie aprobat joi, 2 aprilie, atunci când are loc ședința Parlamentului, informează AGORA.

Deputata din opoziție, Corina Fusu, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viteza cu care se lucrează la acest document. „PLDM+PCRM+PD este extrem de îngrijorată de protejarea spaţiului mediatic din RM. Doresc să votăm imediat proiecte de legi abia ieşite de la imprimantă. Proiecte pe care nici nu le-am citit, proiecte care nu sunt consultate cu specialiştii din ONG-urile de media, care nu au avizul Direcţiei Juridice a Parlamentului!”, a declarat Fusu.
Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului a ajuns azi și în ședința Guvernului, fiind cerut aviz urgent. Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a menționat că documentul prevede puncte care pot fi avizate pozitiv, iar altele negativ. Premierul i-a cerut ministrului ca până la ședința viitoare, care ar putea avea loc vineri, să existe o decizie finală.
Printre prevederi să menționează următoarle:
– autorul informațiilor răspândite prin orice mijloc de informare în masă trebuie să fie individualizat și identificabil. Este interzisă răspândirea informațiilor de către autori anonimi.
– amenzi mărite până la 15-20 de mii de lei
– se interzice radiodifuzorilor transmisia și retransmisia emisiunilor informative, informativ-analitice, politice și cu tematică militară care nu sunt produse în statele membre ale UE, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
– enunțarea ipotezelor cu privire la producerea unor evenimente sau informația cu privire la activitatea unei instituții publice, va fi difuzată doar cu comentariul acestei autorități publice, iar în cazul în care autoritatea publică refuză să prezinte un punct de vedere, acesta trebuie precizat în mod expres.
Sursa:agora.md