Alegeri fraudate din faşă şi dictatura spre care se îndreaptă Republica Moldova  

Imagine implicită

Cabinet 27 noiembrie 2014La începutul campaniei electorale, Cabinetul din Umbră, de la Jurnal TV, a venit cu o ofertă electorală – o listă a salvării naţionale, formată din candidaţi care s-au aflat în ultimii ani pe baricade, luptând împotriva oligarhilor, mafiotizării şi corupţiei de la guvernare. Această listă a apărut din revolta faţă de listele partidelor de la guvernare, liste în care primii s-au cocoţat preşedinţii de partid, urmaţi de persoane corupte, oligarhi, capi de clanuri mafiote, bandiţi şi piţipoance. Ideea lansată de Cabinetul din Umbră a avut ecouri puternice, mulţi dintre candidaţii prezentaţi primind invitaţii de la unele partide, pentru a candida pe listele lor. Unii chiar au ajuns pe listele înregistrate la CEC. 

Acum, pe ultima sută de metri înainte de alegeri, o bună parte din lista salvării naţionale s-a întâlnit din nou la Jurnal TV, pentru a trage linia şi a spune concluziile despre această campanie electorală. Opiniile s-au împărţit. Dacă cineva afirmă că ne îndreptăm cu paşi rapizi către o dictatură a mafiei, altcineva crede că cetăţenii, mai ales cei din diasporă, vor face alegerea corectă şi lucrurile se vor schimba.

Jurnalistul Vasile Năstase, preşedinte al Asociaţiei Apollo:
„Această campanie nu pot s-o numesc electorală, pentru că e altceva. E prima dată în perioada de independenţă când un scrutin este fraudat încă din timpul campaniei. Nu asistăm acum la o ofertă politică, în sensul unor programe electorale. Nimeni nu vine cu oferte, proiecte serioase. Nu mai putem vorbi despre pomeni electorale, pentru că am văzut cu toţii că se dau cadouri de preţ, aşa că vorbim despre mită electorală. Cel mai dramatic lucru e că există duble standarde. Partide cu multe ilegalităţi şi lacune în ceea ce priveşte finanţarea lor nu păţesc nimic, de exemplu PD, cel mai ticăloşit partid, care fraudează alegerile în fiecare zi.”

Juristul Ana Ursachi, candidat PLR:
„În această campanie am văzut lucruri urâte, dar am văzut şi frumoase. Am văzut speranţa multor cetăţeni la o viaţă mai bună, dar m-am convins că avem un mare pericol care planează asupra RM – crearea unui triunghi format din cei trei Vlazi – Voronin, cel care a început un precedent criminal prin obstrucţionarea, subjugarea justiţiei şi a face tot ce s-a întâmplat mai rău în această ţară; Plahotniuc, care a crescut sub umbrela lui Voronin, a ieşit de subţioara lui; Filat, care a promis să-i ducă la puşcărie pe aceştia, dar nu a făcut decât să-şi ceară scuze de la ei şi să-i îndrăgească. Acest triunghi mă sperie şi cu el am încercat să lupt în această campanie. Şi aici vreau să revin la lucrurile pozitive – am văzut oameni în diasporă care nu o să permită acest lucru, care vor vota doar partide proeuropene şi care vor arde această alianţă.”

Avocatul Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO:
„Această campanie a fost, pentru mine, plină de dezamăgiri şi au dispărut ultimele iluzii. Pe de altă parte, această campanie a demonstrat încă o dată că trăim într-un stat captiv, în care justiţia nu lucrează. Ceea ce mă îngrijorează este că poporul nostru aşa şi nu s-a trezit din somn şi în situaţia în care ţara arde, lumea se distrează la concerte cu Filip Kirkorov. Nimeni n-o să vină să facă ordine până noi singuri n-o să ne trezim. Mă bucur mult că sunt măcar puţini oameni care chiar au grijă de ţara asta. Din păcate însă, acest potenţial nu este solicitat. Sper că mai târziu acest lucru se va schimba.”

Jurnalistul Chiril Moţpan, colonel în rezervă:
„Văd totuşi nişte schimbări. Campania, deşi este un deja-vu, are totuşi ceva aparte. Mai multă lume a putut să-şi spună cuvântul, să transmită mesajul de consolidare. Mi se pare acum că, în linii mari, ceea ce ar trebuie să ne deranjeze este factorul extern şi consolidarea forţelor „nenaţionale”. Ultimele evenimente ar trebuie să ne pună pe gânduri. Până la urmă, cred că vom avea suficientă iteligenţă să facem alegerea corectă.”

Analistul politic Valentin Dolganiuc:
„Această campanie este o mare cacealma, iar perdanţii sunt electoratul, cei care vor merge la vot ca la abotor. Tehnicile electorale, aceste pomeni, concerte, aceste minciuni, promisiuni deşarte, sunt exact ca nişte haine care nu se potrivesc pe corp, ca un costum foarte bine cusut, dar îmbrăcat de un om nespălat, murdar. Spre deosebire de un pesimist care spune că mai rău nu poate fi, eu sunt optimist şi spun că poate fi şi mai rău. Sigur că speranţa moare ultima şi nu se termină viaţa în RM. Sunt sigur că după 30 noiembrie în RM vor avea loc şi alte evenimente, pentru că nu mor caii când vor cânii, dar nici cânii când stăpânii.”

Mihai Manole, ex-ministru al Finanţelor:
„Mi s-a creat aşa o impresie că soarta alegerilor ar putea fi hotărâtă în alt loc decât la urne. Tot ce s-a adoptat, acte normative, nu s-a schimbat nimic, totul a rămas intransparent. Mulţi încearcă să ne covingă că stabilitatea e foarte importantă, dar ce facem cu viitorul nostru?”.

Avocatul Andrei Năstase, ex-procuror:
„Aceste două luni de campanie electorală au trecut pentru mine destul de anevoios, pentru că aceste două luni au fost apogeul celor cinci ani de crimă continuă. RM a fost sfâşiată în aceşti ani de cei care au pus mâna pe guvernare – comuniştii, „pediştii”, Plahotniuc, Lupu şi toată banda lor. Aceste două luni de zile mi-au arătat încotro mergem. Eu cred că mergem către o dictatură a mafiei. Da, în această campania s-a vorbit mult, dar s-a putut şi mai mult de atât. Mulţi dintre cei care au putut să vorbească şi au avut ce spune au ales să nu o facă. Eu sunt sceptic, dar mai am curajul să mai sper că va veni acea izbăvire de la oamenii de bună credinţă care devin tot mai mulţi.”

Sursa: jurnal.md