putin-vizer-psp612După ce a revoluţionat judoul, pe care l-a transformat dintr-un sport închistat într-o disciplină dinamică şi modernă, cu un circuit de elită anual care generează premii de 1,5 milioane de dolari pentru cei mai valoroşi sportivi, Marius Vizer (54 de ani) şi-a propus să-şi extindă proiectele şi la nivel global.

Omul de afaceri născut în Bihor, acum cetăţean austriac, va candida la sfârşitul acestei luni la preşedinţia SportAccord, fosta Asociaţie Generală a Federaţiilor Sportive Internaţionale, el venind în faţa electorilor cu un megaproiect: organizarea din patru în patru ani a unor campionate mondiale reunite, la toate disciplinele, olimpice şi non-olimpice. „Cred că am posibilitatea şi strategia să transform SportAcoord dintr-o organizaţie birocratică în una care să susţină federaţiile naţionale şi internaţionale”, a declarat Vizer.

Înfiinţată în 1967, SportAccord este considerată umbrela tuturor federaţiilor sportive, olimpice şi non-olimpice, până acum având mai mult rol decorativ. În anii 70, preşedintele de atunci al organizaţiei, Thomas Keller (canotaj), a încercat să se impună în faţa CIO, ca principală structură de conducere a sportului, însă a fost convins de Juan Antonio Samaranch să renunţe la pretenţiile sale.

Banii, investiţi în programe pentru copii şi tineri

Proiectul lui Marius Vizer, cu organizarea unor campionate mondiale reunite din patru în patru ani –putem folosi ţări mari, precum SUA, Rusia, China sau India, sau două-trei medii, fără a necesita investiţii în infrastructură”, a explicat fostul şef al FR de Judo – poate da frisoane Comitetului Internaţional Olimpic. Un astfel de proiect ar atrage sponsorii şi televiziunile de pretutindeni, lovind serios în interesele financiare ale forului de la Lausanne. „Sportul va avea o oportunitate în plus pentru a finanţa programe de dezvoltare pentru copii şi tineri. Nu cred că proiectul meu va crea vreo controversă sau vreun conflict deoarece intenţia mea este să lucrez împreună cu CIO”, a mai spus Vizer.

Congresul SportAcoord, organizaţie din care fac parte 90 de federaţii internaţionale, va avea loc la Sankt Petersburg (Rusia), între 26-31 mai. Vizer are un singur contracandidat, pe francezul Bernard Lapasset, preşedintele International Rugby Board.

sursa: prosport.ro

(227 accesari)