Alexandru Slusari: „Corupţia mare din RM se află în siguranţă; Există doar un pescuit amator pentru televizor – cineva este prins, fotografiat şi eliberat”

Imagine implicită

Corupţia mare din Republica Moldova se află în siguranţă. Toate reţinerile şi condamnările se fac pentru a fi arătate la televizor sau pentru a demonstra ceva Occidentului. Cei reţinuţi sunt filmaţi şi fotografiaţi, iar, după asta, sunt eliberaţi sau amendaţi. Condamnări răsunătoare şi pedepse pe măsură încă nu au fost. Declaraţiile au fost făcute de vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

„Am citit interviul ministrului plahojustiţiei. Goebbels se odihneşte. Aflăm că la noi a crescut încredere oamenilor în justiţie de trei ori. Toate sondajele arată că justiţia rămâne la unu din cele mai scăzute niveluri de încredere. Poate domnul Cebotari se referă la oamenii din GBC şi Nobil? Altă frază „genială”: Uitaţi-vă, ce furtuni se întâmplă în lupta cu marea corupţia. Eu văd doar nişte furtuni în lighean cu bulbuci filmate pentru occident. Sau, dacă doriţi, un pescuit amator pentru televizor. Cineva este prins, fotografiat şi eliberat sau, în cel mai rău caz, sancţionat simbolic. Avem exemple cu duiumul”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

În context, vicepreşedintele Platformei DA a enumerat câteva exemple:

1. Dosarul medicilor şi mai multor funcţionari din domeniul sănătăţii. Se trage din 2015. Nicio condamnare. Nicio persoană care să rămână în arest.

2. Judecătorii şi executorii judecătoreşti care au participat în vestita spălare a peste 30 de miliarde de dolari ai mafiei ruseşti. Aproape 20 de oameni reţinuţi. Două zile de bulbuci la Bublika. Şi unde este rezultatul? Nicio sentinţă. Ştie cineva unde sunt toţi cei reţinuţi?

3. Dosarul vameşilor. Acelaşi tablou.

4. Dosarul unui grup de angajaţi de la ANSA, care au eliberat 2000 de certificate fitosanitare moldoveneşti pentru 40000 de mii de tone de mere din Polonia, pentru exportul în Rusia. Menţionez că pomicultorii polonezi sunt principalii concurenţi ai fermierilor noştii pe piaţa Federaţiei Ruse. Nicio condamnare. Toţi cei implicaţi se află în libertate.

5. Dosarul democratului Triboi. Plahoanaliştii strigau că în Moldova nu există justiţia selectivă. Dar fostul viceministru al Economiei s-a ales doar cu o amendă.

6. Dosarul liberalului Chirinciuc. Trei zile ţara a privit un video cum acesta primeşte mită sau peşte, brânză. S-a vorbit de un prejudiciul de zeci de milioane. Până la urmă totul s-a terminat cu 16 luni de închisoare, cu suspendare şi o amendă mai mică decât costul unei garnituri de mobilă, importată de firma fostului ministru al Transportului. Deşi, sunt nişte zvonuri din mai multe surse precum că acest business şi alte afaceri ale lui Chirinciuc deja aparţin unui om mai „nobil”.

7. Dosarul liberal-democratului transfug Eduard Grama. Până în prezent nu este sentinţă, însă nu ştiu de ce intuiţia îmi şopteşte că crima fostului ministru al Agriculturii va fi pedepsită cu amendă.

„Şirul exemplelor poate fi continuat. Dar vă mai aduc o cireaşă de pe tortul corupţiei mare, care se râde, când aude pe Cebotari. Deja este al doilea an de când nu activează organul abilitat care trebuie să controleze integritatea demnitarilor şi funcţionarilor de stat, precum şi a procurorilor şi judecătorilor. Declaraţiile de avere şi de conflict de interese ale categoriilor menţionate pentru 2016 nu au fost verificate şi, probabil, nu vor fi verificate nici pentru anul curent, întrucât Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) până în prezent nu funcţionează. Cu certitudinea corupţia mare în Moldova se află în plină siguranţă”, a punctat Alexandru Slusari.

Sursa:jurnal.md