Guvernarea nu admite existenţa unor ONG-uri apolitice, care să poată colabora cu autorităţile, dar totodată să îşi permită să ducă o politică independentă şi să vină cu critici la adresa lor, spune vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

Potrivit lui Slusari, eliminarea de către guvernare a ONG-urilor independente înseamnă transformarea Moldovei într-un stat autoritar.

„Acum regimul a pornit procesul „curăţirii ” societăţii civile. Toate organizaţiile se împart în două categorii: care laudă 24/24 puterea şi celelalte – care sunt catalogate drept duşmani ai poporului. În ţările autoritare mijlocul nu rămâne. Cine nu e cu noi, este împotriva noastră” a spus vicepreşedintele Platformei DA.

Un exemplu ar fi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova care a devenit ţinta mai multor atacuri, spune Slusari.

„CALM în permanenţă a urmărit un singur scop foarte nobil – implementarea reformei ce ţine de descentralizarea ţării după Carta Europeană a autonomiei locale. Şi a făcut acest lucru foarte profesionist şi fără partizanat politic. Însă în ţara dictatorială orice reformă poate fi desfăşurată doar la iniţiativa dictatorului şi doar atunci când el consideră necesar. Proaspăt exemplu ar fi reforma Guvernului, care a fost promisă pentru septembrie 2016, dar va fi realizată la finele anului 2017, dacă Plahotniuc nu se va răzgândi. Dar dacă un ONG încă are curaj să deschidă gura pentru a apăra membrii săi de la arestări abuzive, acesta nu mai are dreptul la existenţă”, a adăugat Slusari.

Amintim că, acum câteva zile, într-un apel la instituţiile naţionale şi internaţionale, directorul CALM, Viorel Furdui, a declarat că factorii de decizie din ţară urmăresc eliminarea lui de la conducerea Congresului Autorităţilor Locale din Moldova deorece a devenit o persoană incomodă, prin faptul că nu a aceptat imixtiuni politice în orgnaizaţia pe care o conduce.

Sursa:jurnal.md

(19 accesari)