Alexandru Slusari, despre cazul primarului de Basarabeasca: Pe acelaşi articol trebuie reţinuţi cei care au promovat hotărârea privind garanţiile de stat pentru care cetăţenii RM sunt împovăraţi
Cazul primarului de Basarabeasca, Valentin Cimpoieş, învinuit de neglijenţă în serviciu, a fost trimis în judecată cu o viteză cosmică, consideră vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.
În acest context, Alexandru Slusari se întrebă de ce nu sunt reţinuţi, cel puţin pe acelaşi articol, cei care au promovat hotărârea Guvernului prin care au fost emise garanţii de stat, ulterior transformate în datorii, pentru care cetăţenii RM sunt împovăraţi pentru următorii 25 de ani. Este vorba de Iurie Leancă, Adrian Candu, Dorin Drăguţan şi Anatol Arapu, precizează vicepreşedintele Platformei DA.
„Dosarul primarului de Basarabeasca a fost transmis în judecată cu viteză cosmică. Persoana respectiva este acuzată de neglijenţă în serviciu pentru că nu a luat măsuri de prevenire a exploatării sexuale a unei minore. După mine, este o acuzaţie ridicolă, ţinând cont de situaţia social-economică din ţară şi atribuţiile limitate ale autorităţilor locale.
În acest context, eu revin la întrebarea mea veche. De ce până în prezent nu sunt reţinuţi, cel puţin pe acelaşi articol, Iurie Leancă, Adrian Candu, Dorin Drăguţan şi Anatol Arapu? Anume aceste persoane, cu mare insistenţă, au promovat Hotărârea Guvernului nr. 807 prin care statul a emis garanţiile de stat în valoare de 9,5 miliarde de lei, care ulterior au fost transformate în datorie internă de stat împreună cu alte garanţiile de stat emise de Guvernul Gaburici, pentru care acum toată populaţia ţării este împovărată pentru următorii 25 ani”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.
„Vă atrag atenţie la un moment important în situaţia adoptării deciziei privind acordarea primei garanţiei de stat de către Guvernul Leancă. Şedinţa s-a desfăşurat pe 13 noiembrie 2014. Se oferă garanţia de stat pentru 9,5 miliarde de lei. Apropo, stenograma şedinţei denotă elocvent că cel mai aprig promotor al hotărârii respective a fost domnul Candu. Totodată, acordarea garanţiei nu este condiţionată prin introducerea imediată a administraţiei speciale de stat în băncile problematice”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.
Mai mult, Alexandru Slusari a menţionat că dacă aceşti demnitari ar fi reţinuţi şi plasaţi în izolator, atunci ar fi făcute dezvăluiri interesante despre jaful secolului şi beneficiarii acestei crime.
„În perioada 24-26 noiembrie 2014 , conform raportului Kroll din cele 3 bănci au fost sustrase 13,5 miliarde de lei. Numai după asta, pe 27 noiembrie, a fost instaurată administraţia de stat la aceste bănci. Doar pentru această „scăpare” Leancă, Candu, Drăguţan şi Arapu trebuie să fie traşi la răspundere penală. Sunt ferm convins că după câteva zile aflate în Penitenciarul nr. 13 persoanele respective ne vor povesti multe lucruri interesante despre procesul de jefuire a sistemului bancar din ţara noastră şi beneficiarii reali ai acestui act criminal”, a mai spus Alexandru Slusari.
Amintim că dosarul primarului de Basarabeasca, Valentin Cimpoieş, a fost transmis în instanţă. Potrivit procurorilor, acesta este cercetat pentru neglijenţă în serviciu într-un dosar în care un tată îşi obliga fiica de 13 ani să presteze servicii sexuale contra plată. Mai exact, edilul este învinuit că nu a întreprins nimic pentru a stopa abuzul.
Sursa:jurnal.md