Alexandru Slusari, despre reforma Guvernului: „Fracţiunea PSRM nu a votat, dar Dodon a promulgat-o; Nobil-Preşedinte a legiferat concentrarea excesivă a puterii în mâinile prim-ministrului”

Imagine implicită

Preşedintele Igor Dodon s-a grăbit să promulge legea cu privire la reforma Guvernului şi asta chiar fracţiunea PSRM din Parlament nu a votat pentru ea. Asistăm la următorul act de joc politic între fraţii Plahotniuc şi Dodon sub denumirea reforma administraţiei centrale, care în realitatea urmăreşte scopul consolidării definitive a resurselor administrative în mâinile clanului oligarhic. Declaraţiile aparţin vicepreşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari. 

Chiar dacă Dodon zice că a susţinut reducerea numărulului de ministere, în legea respectivă nu este nici un cuvânt despre aceste lucru, remarcă Alexandru Slusari.

„Această întrebare rămâne la atitudinea prim-ministrului. Afirmaţiile despre micşorarea semnificativă a numărului de entităţi publice centrale deocamdată nu sunt fixate pe hârtie. Şi dacă Filip vine săptâmâna curentă cu lista de 16 sau 20 de ministere, ce ne va spune umbra lui Plahotniuc în fotoliul de Preşedinte? Mai mult decât atât, legea nouă permite şefului executivului să facă remanieri de cadre la Guvern fără participarea Preşedintelui, ceea ce nu a fost până acum. În orice moment el poate veni la Parlament cu nişte reorganizări în Guvern, care nu necesită acceptul şefului statului. Adică, chiar dacă prim-ministrul va propune la etapa actuală un număr redus de instituţii publice la nivelul central, în continuare el poate adăuga oricând un număr nelimitat de ministere. Şi Preşedintele atunci poate doar să privească acest proces la televizor”, a declarat Alexandru Slusari.

„În afară de asta, Nobil-Preşedinte a legiferat concentrarea excesivă a puterii în mâinile prim-ministrului şi Cancelariei de Stat, care va fi responsabilă pentru selectarea secretarilor de stat în toate ministerele. Adică, cu aşa politică miniştrii pot fi transformaţii în nişte bufoni, care nu vor putea duce o politică desinestătătoare, întrucât ministerele vor fi conduse de secretarii de stat, desemnaţi de Cancelaria de Stat. Adică, Dodon a legalizat procesul fortificării resursului administrativ şi verticalei puterii în ajunul alegerilor parlamentare, precum şi pentru menţinerea poziţiilor democraţilor după scrutinul parlamentar. Dar poate acest lucru este făcut pentru viitorul prim-ministru Plahotniuc?”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

Proiectul cu privire la reforma Guvernului a fost promulgat astăzi de şeful statului după ce a fost votat în două lecturi de Parlament la doar câteva luni după ce iniţiativa a fost vociferată de şeful PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Legea prevede excluderea enumerării ministerelor şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice. În schimb, premierul va avea dreptul de modifica lista ministerelor printr-o procedură mai simplificată. Aprobarea noii legi nu presupune însă că actualul Guvern îşi va da demisia. Acesta îşi va duce mandatul până la capăt.

În ciuda numeroaselor critici venite din rânduirile opoziţiei, iniţiativa a trecut fără probleme. Unii deputaţi au atenţionat că proiectul va concentra şi mai mult puterea în mâinile actualei guvernări. Totodată, mai mulţi experţi s-au arătat îngrijoraţi anterior de faptul că iniţiativa a fost lansată netransparent şi fără participarea societăţii civile.

Sursa:jurnal.md