Alexandru Slusari: „În ciuda poziţiei partenerilor externi şi Comisiei de la Veneţia, Plahotniuc şi Dodon împart deja circumscripţiile electorale” // Interviu
Într-un interviu pentru portalul Tribuna, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, a vorbit despre rolul pe care l-a avut opoziţia în decizia Parlamentului European de a acorda condiţionat asistenţa
macro-financiară, despre cum va proceda opoziţia în caz că sistemul electoral va fi modificat, precum şi a explicat de ce Platforma DA nu a participat la discuţiile organizate de Parlament privind modificarea sistemului electoral.
– Speakerul Andrian Candu a acuzat opoziţia că nu vrea să participe la dialogul privind modificarea sistemului electoral. El califică drept distructivă o astfel de poziţie. Cum comentaţi?
– Candu este campion naţional la ipocrizie şi cinism. Vedeţi dvs., e foarte întristat de faptul că opoziţia extraparlamentară nu participă la aceste discuţii. Suspinurile lui prefăcute sunt adresate celor care nu au gândire logică. Comisia de la Veneţia a spus extrem de clar că proiectul votului mixt trebuie retras. Plahotniuc şi Dodon au anunţat imediat, la unison, că oricum îl vor aproba şi că aspectul conceptual al acestui proiect nu se discută. În acest caz, despre ce să discutăm la aceste pseudo-dezbateri? Cei de culoarea roşu-pal au decis să îngroape definitiv democraţia în Moldova, în ciuda poziţiei partenerilor externi, şi deja împart între ei circumscripţiile electorale, iar pe noi ne invită la discuţii despre detaliile ceremoniei funerare.
În acelaşi timp, urmăriţi atent însuşi procesul de organizare a acestor aşa-zise dezbateri. Se asigură prezenţa a 20 de laureaţi ai premiului „Nobil” – experţi şi analişti politici afiliaţi Partidului Democrat, dirijaţi dintr-un singur centru de comandă. Aceştia repetă unul după altul, cuvânt în cuvânt, noţiuni despre suveranitatea statului moldovenesc, asemănător Coreei de Nord la capitolul democraţie. Şi după aceasta holdingurile social-democrate arată publicului un peisaj de consens larg şi stigmatizează opoziţia care nu vrea să audă „vocea poporului”.
Totodată, noi nu am refuzat şi nu refuzăm să luăm parte la dezbateri organizate pe platforme neutre. Liderul Platformei DA a participat la conferinţa internaţională pe tema modificării sistemului electoral, organizată de instituţii străine prestigioase. Am participat activ şi la dezbaterile regionale şi la discuţiile la postul naţional de radio, organizate de Promo-LEX. Avem ce spune. Mai mult, recent am făcut public un program complex prin care poate fi îmbunătăţit actualul sistem electoral, în care am propus să fie introdus votul pe liste deschise, care să permită alegătorilor să voteze nu doar pentru partid, dar şi pentru candidaţi concreţi din listele fiecărui partid. În aceeaşi iniţiativă puteţi găsi propuneri privind majorarea cotei obligatorii pentru femei şi introducerea cotelor speciale pentru tineret şi pentru reprezentanţii regiunilor.
În acelaşi timp, cerem interzicerea propagandei mediatice în perioada electorală prin orice fel de agitaţie preelectorală comercială în presă sau prin bannere, cerem timpi egali de antenă pentru toţi concurenţii politici la posturile publice de TV şi radio şi cerem organizarea dezbaterilor electorale obligatorii la radio şi TV. Totodată, insistăm pe înăsprirea pedepselor pentru coruperea politică şi falsificarea alegerilor. Aceste iniţiative au fost înalt apreciate de experţi independenţi atât de la noi din ţară, cât şi din străinătate.
Dar, de fapt, noi am fi vrut să fie organizate dezbateri privind cu totul alte probleme, care vizează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri. Platforma DA a înaintat o serie de propuneri concrete de rezolvare a problemelor legate de miliardul furat, de anularea legii care pune jaful bancar pe umerii oamenilor, de tragere la răspundere a celor care au furat şi a celor care le-au fost complici, de implementare a unei noi reforme a pensiilor (pentru pensionari şi nu din contul pensionarilor), denetenebrizarea economiei, lupta cu off-shore-urile, susţinerea fermierilor şi producătorilor autohtoni, descentralizarea profundă a ţării, lupta reală cu corupţia cu confiscarea extinsă a averilor dobândite ilegal, reformarea reală a sistemului judecătoresc şi multe alte probleme.
Acestea sunt problemele reale care îi preocupă pe cetăţeni. Iar sistemul electoral îl preocupă doar pe Plahotniuc şi pe clanul său pentru a-şi păstra puterea şi libertatea.
– Cum apreciaţi dezbaterile regionale? Reprezentanţii Platformei DA au participat, practic, la toate discuţiile din teritoriu.
– Foarte utile. Sigurul neajuns – au fost organizate prea târziu. În martie-aprilie, până la votarea proiectului în prima lectură, efectul avea să fie mai mare. Partidul Democrat a mobilizat în mod forţat mai mulţi bugetari şi funcţionari publici pentru a participa la dezbateri şi pentru a demonstra că există un consens larg, dar şi pentru huiduile faţă de cei care se împotrivesc modificării sistemului electoral. Dar, în mare parte, au dat greş. Chiar şi sutele de oameni dependenţi de ei ne-au ascultat foarte atent şi au comparat argumentele noastre cu propaganda în favoarea sistemului uninominal, după care pentru sistemul mixt, care a fost difuzată timp de patru luni.
Ei au primit informaţia într-o formă primitivă. Este vorba despre trei mituri. Primul mit este că sistemul electoral actual este discreditat şi trebuie modificat. Noi am adresat o simplă întrebare persoanelor din sală: Cine a discreditat sistemul? Cine a fost ultimii opt ani la putere şi nu a lipsit nici măcar o zi? PD! Iar Plahotniuc personal este la putere de vreo zece ani. Ce drept moral şi politic are el să spună că sistemul a fost discreditat, folosindu-se de orice ocazie pentru a spune că clasa politică trebuie schimbată? Este exact ca un proxenet care după mai mult timp începe să vorbească despre moralitate şiepretindă la funcţia de ministru al Culturii.
Al doilea mit este legat de ideea alegerii deputatului, care l-au băgat în capul oamenilor propaganda lui Plahotniuc şi Dodon. Şi aici noi am vărsat o găleată de apă rece peste oameni. Noi am spus oamenilor că alegerile se vor desfăşura într-un singur tur. Vor fi mai mulţi candidaţi de la zeci de partide şi o altă mulţime de candidaţi independenţi. În aceste condiţii, vor putea alege mai puţin de 10 la sută din cei care participă la alegeri, iar celelalte voturi vor merge la gunoi. Deci pe cine va reprezenta deputatul ales? Va fi el unul de-al vostru?
Şi demascarea celui de-al treilea mit a fost un şoc pentru oameni. Ceea ce au promovat vedetele noastre despre demiterea deputatului ales este o altă minciună şi nici nu face parte din noul proiect.
În general, aceste dezbateri au fost o posibilitate de a comunica cu oamenii care nu au putut participa la întâlnirile cu membrii Platformei DA. Noi vrem ca, în următoarele zile, să fie organizate dezbateri la postul public de televiziune. Vă asigurăm că dacă o să organizăm campanii de informare cinstite şi egale, după două luni nu ar rămâne nici 20 la sută din persoane care ar fi pro modificării sistemului electoral.
– Preşedintele Parlamentului şi premierul au învinuit opoziţia extraparlamentară că încearcă să influenţeze oficialii europeni, astfel ca aceştia să refuze acordarea ajutorului macrofinanciar Republicii Moldova…
– Aceşti oameni s-au lăsat atraşi de jocurile propagandistice într-un asemenea hal încât nici nu-şi dau seama că prin astfel de declaraţii îi jignesc pe funcţionarii şi parlamentarii europeni. Cineva chiar crede că liderii partidelor de opoziţie au putut convinge Comisia de la Veneţia, înalţii comisari europeni şi europarlamentarii să recomande la unison retragerea proiectului cu privire la schimbarea sistemului electoral. Fără îndoială că, în contextul unei mişcări accelerate spre dictatură a regimului care se prezintă drept proeuropean, partenerii noştri europeni îşi doresc mai mult un dialog cu opoziţia democratică proeuropeană.
Probabil aţi observat că liderul nostru Andrei Năstase a avut recent întrevederi nu doar cu reprezentanţii Partidului Popular European, la care am depus candidatura pentru aderare, dar şi cu reprezentanţi din practic toate grupurile parlamentare ale Parlamentului European. Europa vede că Plahotniuc şi Dodon au mai multe în comun decât regimul actual şi integrarea europeană.
Europenii mai aveau unele iluzii în ianuarie 2016. Dar după campania prezidenţială a lui Plahotniuc în favoarea lui Dodon, lipsa unor mesaje critice despre actualul preşedinte din partea holdingului media controlat de oligarh, împărţirea diverselor funcţii de stat între cei doi, înţelegerea dintre cei doi de a reveni la achiziţionarea de energie electrică din Transnistria contrar intereselor economice ale Moldovei şi, cel mai important, după acţiunile comune antidemocratice pentru promovarea sistemului electoral mixt, foarte mulţi oficiali şi deputaţi europeni nu au nicio îndoială în privinţa caracterului mafiot al regimului actual, pentru care geopolitica reprezintă doar un bun mijloc de absorbţie a fondurilor europene.
Anume din această cauză, în ciuda dorinţei sincere de a ajuta cetăţenii în procesul de modernizare a ţării, pentru prima dată acordarea ajutorului financiar este condiţionată atât de dur. Îndeplinirea tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneţia, o luptă reală împotriva corupţiei, o reformă eficientă a justiţiei, asigurarea stabilităţii sistemului bancar şi reforme economice.
Guvernarea oligarhică însă, în loc să îndeplinească aceste condiţii, face demagogie despre marele drept suveran al ţării, considerând probabil că Plahotniuc este mult mai versat în procedurile democratice decât europenii. Încearcă să arate cu degetul şi inventează tot felul de conspiraţii.
Judecă opoziţia după sine, ţinând cont că oligarhul a aruncat bani lungi pentru a primi decizii favorabile pentru el, fie în Est sau în Vest.
Scopul său principal este de a rămâne cu orice preţ la putere. Pentru aceasta el a aruncat ţara într-o atmosferă de frică şi o duce spre dictatură. Clanul său s-a luptat la Bruxelles şi Strasbourg pentru ca europenii să nu observe asta şi să continue să dea bani care oricum vor veni prin structurile de stat. Noi însă ne-am luptat pentru ca europenii să ajute poporul nostru şi să nu admită instaurarea unui regim autoritar de tip mafiot în Moldova.
– Ce veţi întreprinde dacă democraţii şi socialiştii, în pofida recomandărilor partenerilor externi, vor vota în lectură finală trecerea la sistemul mixt?
– Principala şi ultima noastră armă rămâne protestul masiv în ziua în care va fi votul. Contează deja dacă se va desfăşura dimineaţă devreme sau seara târziu. Partidele de opoziţie şi societatea civilă trebuie să coordoneze acţiunile în acea zi. Îndemnăm oamenii să fie gata şi la prima chemare să vină la Parlament. Şi cetăţenilor şi partenerilor externi vreau să le amintesc istoria Ucrainei, unde în pofida recomandărilor, regimul Ianukovici a schimbat sistemul electoral şi poporul nu s-a oprit. Ce a fost mai departe, noi toţi ştim. Noi avem o şansă să nu călcăm pe aceeaşi greblă, care a lovit pe toţi atât de dureros.
– Dacă modificarea va fi votată, Platforma DA este gata să boicoteze următoarele alegeri parlamentare?
– Desigur, o reacţie similară poate fi şi la dezmăţul antidemocratic. Acum nu sunt gata să comentez o astfel de decizie. În primul rând, noi suntem concentraţi asupra acţiunilor care nu vor permite această modificare. Avem şanse pentru a învinge. Atunci când se desfăşoară o bătălie atât de importantă, nu trebuie să te gândeşti la o înfrângere. Şi, în al doilea rând, această întrebare este foarte importată pentru un partid care activează după principiul democraţiei interne. Şi o astfel de decizie poate fi luată doar după discuţii şi dezbateri în organizaţiile teritoriale şi în cadrul Consiliului Naţional al Platformei DA.
Sursa:jurnal.md