Alexandru Slusari: „Mecanismul propus de Guvern a exclus sute de fermieri din lista beneficiarilor de compensaţii, care nici până în prezent nu au fost achitate”

Imagine implicită

La mai bine de la un an de când calamitatea care s-a abătut asupra pomicultorilor, fermierii încă îşi aşteaptă compensaţiile promise de autorităţi. Pomicultorii urmau să primească compensaţii prevăzute de regulamentul care a fost aprobat încă în primăvară, spune Alexandru Slusari, fostul preşedinte al Asociaţiei UniAgroProtect.

„După un an de întârziere, Guvernul pe 5 mai curent a aprobat Regulamentul privind alocarea compensaţiilor producătorilor agricoli din nordul ţării, livezile cărora au fost afectate în aprilie 2016. Iniţial, au fost preconizate 45 milioane de lei pentru achitarea despăgubirilor. Însă, mecanismul artificial propus de Guvern a exclus sute de fermieri din lista beneficiarilor compensaţiilor”, a explicat Alexandru Slusari.

Totodată, Alexandru Slusari afirmă că Guvernul a micşorat considerabil lisata agricultorilor care vor beneficia de compensaţii.

„Comisia din cadrul Ministerului Agriculturii a aprobat în iunie curent o listă mai mică de beneficiari, care urmează să primească în total circa 12 milioane de lei din Fondul de Intervenţii al executivului. Însă, nici aceşti bani până în prezent nu au fost plătiţi pomicultorilor, deşi din momentul îngheţurilor au trecut deja 16 luni. Bătaie de joc şi demonstrarea atitudinii autorităţilor faţă de sectorul agrar”, a adăugat Alexandru Slusari.

Amintim că cele mai mari pierderi din cauza îngheţurilor din primăvara anului trecut le-au suferit pomicultorii din raioanele Briceni, Edineţ, Ocniţa, Donduşeni şi Râşcani, unde recolta a fost compromisă în proporţie de până la 90 la sută.

Sursa:jurnal.md