Alexandru Slusari: Schema criminală Arena Chișinău, în fază finală; Bugetul de stat va fi prejudiciat cu 1 mlrd. de lei

Imagine implicită

Schema criminală cu Arena Chișinău întră în faza finală, atenționează vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari. „Miza principală a acestei escrocherii este privatizarea la preț derizoriu a terenului, iar prejudiciul la bugetul de stat va constitui un miliard de lei”, afirmă Alexandru Slusari.

Alexandru Slusari a descris „principalele elemente ale infracțiunii”:

1. Parlamentul, prin lege specială, retrage din gestiunea Colegiului de Viticultură și Vinificație din Stăuceni un teren agricol de aproximativ 70 ha. Vă atrag atenția că locuitorii comunei Stăuceni în cadrul reformei agrare n-au primit terenuri agricole în proprietate.

2. Pierderile din cauza excluderii terenului din circuitul agricol conform deciziei Parlamentului NU SE COMPENSEAZĂ. Prejudiciul bugetului public național a constituit aproape 90 de milioane de lei. Totodată societatea află că pentru construirea Arenei e nevoie doar de 15 ha. Alte suprafețe sunt preconizate pentru obiectele distractive.

3. „Luptătorul” cu regimul, Igor Dodon, repede PROMULGĂ legea respectivă fără nicio întrebare, devenind complice la aceasta schemă.

4. Guvernarea, în afară de aportul cu teren, decide alocarea a încă 200 de MILIOANE de lei din bugetul de stat pentru construcția Arenei.

5. Fără explicații plauzibile, se anunță că tot proiectul trebuie să fie finalizat în baza parteneriatului public-privat, timp de un an. Este un termen FOARTE restrâns pentru elaborarea documentației tehnice, a lucrărilor de proiectare, delimitarea hotarelor, asigurarea căilor de acces și construcția propria zisă.

Evident, că proiectul era planificat pentru o singură companie. Acest lucru s-a confirmat ieri, când așa-zisa comisie de concurs a deschis plicul ofertelor. Probabil mai multe plicuri cu alt conținut au fost deschise anterior.

6. Societatea trebuie să cunoască că miza principală a acestei escrocherii este privatizarea la prețul derizoriu a terenului. Finalizarea construcției în 12 luni este imposibilă. Dar, după ce compania care a „câștigat” concursul va executa măcar 3% din lucrări, aceasta va solicita privatizarea terenului la prețul normativ. Cu aplicarea unui coeficient redus de 0,5 pentru zona rurală, terenul respectiv va fi răscumpărat cu aproximativ 45 de MILIOANE de LEI. Prețul actual comercial al acestui lot este minimum 50 de MILIOANE de EURO. Prejudiciul bugetului va constitui circa un MILIARD de lei.

7. Foarte probabil că în afară de privatizarea terenului se urmărește spălarea banilor murdari și/sau însușirea mijloacelor financiare bugetare.

Sursa:jurnal.md