Alianţa Nord-Atlantică consolidează prezenţa în Estul Europei. Obama: Ţările NATO nu sunt singure

Imagine postare

imagesNATO a anunţat miercuri că îşi va consolida prezenţa militară în Europa de Est ca reacţie la criza din Ucraina. Rusia va ajunge să înţeleagă că nu îşi va putea atinge obiectivele „prin forţă” în Ucraina, as afirmat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, la Bruxelles.

Alianţa Nord-Atlantică va spori prezenţa militară în Europa de Est ca reacţie la operaţiunile Rusiei în Ucraina, anunţă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

„Noi nu căutăm calea confruntării, dar nu vom ceda dacă suntem sfidaţi”, a declarat Rasmussen după întâlnirea cu Obama.

„Susţin apelul preşedintelui Obama de luare a unor măsuri suplimentare pentru consolidarea apărării colective după acţiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina”, a continuat Rasmussen, citat de AFP.

„NATO este o forţă de pace, dar şi o putere militară incomparabilă”, a insistat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

În contextul în care Polonia şi Lituania au exprimat preocupare în legătură cu posibilele efecte ale crizei din Ucraina, preşedintele SUA a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică nu va avea o atitudine „oscilantă”. „Ţările NATO nu sunt niciodată singure”, a subliniat Obama.

Obama, mesaj pentru Rusia

Rusia va ajunge să înţeleagă că nu îşi va putea atinge obiectivele „prin forţă” în Ucraina, afirmă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, într-o conferinţă de presă organizată la Bruxelles după summitul SUA-UE.

„Cu trecerea timpului, poporul rus îşi va da seama că nu poate atinge obiectivele prin utilizarea forţei”, a declarat Obama, citat de AFP.

„Valori precum demnitatea umană, drepturile omului şi statul de drept vor prevala. Oamenii au nevoie de libertate pentru a putea alege direcţia în care merg”, a subliniat Obama.

În contextul în care Polonia şi Lituania au exprimat preocupare în legătură cu posibilele efecte ale crizei din Ucraina, preşedintele SUA a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică nu va avea o atitudine „oscilantă”.
„Ţările NATO nu sunt niciodată singure”, a insistat Obama.

În altă ordine de idei, preşedintele Statelor Unite a catalogat drept „absurde” acuzaţiile privind colaborarea serviciilor secrete americane cu grupuri „fasciste” din Ucraina.

Obama a mai declarat miercuri la încheierea summitului UE-Statele Unite că lumea este „mai sigură şi mai dreaptă când Europa şi Statele Unite sunt solidare”, relatează AFP.

„Statele Unite şi Europa sunt unite în acest caz, susţinem împreună Ucraina. Suntem uniţi în decizia noastră de a izola Rusia şi de a impune sancţiuni pentru acţiunile sale”, a spus Obama.

Sancţiuni în domeniul energetic pentru Moscova

Potrivit lui Barack Obama, criza ucraineană arată „necesitatea pentru Europa de a-și diversifica sursele de energie”, în contextul în care aceasta este foarte dependentă de importurile de gaz rusesc.

Un nou acord comercial transatlantic ar face să fie mai ușor pentru SUA să exporte gaz natural lichefiat în Europa pentru a reduce dependența energetică de Rusia, a mai declarat președintele american.

„Odată ce va exista acest acord, licențele de export pentru proiecte de gaz natural lichefiat destinate Europei se vor acorda mult mai ușor, ceva care este cu siguranță relevant în actuala situația situație geostrategică”, a declarat Obama.

În prezent, negociatorii europeni încearcă să-i convingă pe cei americani să permită exporturi de gaz natural lichefiat în Uniunea Europeană pentru a ușura dependența energetică de Rusia, care furnizează în jur de o treime din gazul și petrolul european tranzitând teritoriul Ucrainei.

Obama a mai spus miercuri că SUA și UE sunt în discuții privind posibile sancțiuni împotriva sectorului energetic din Rusia, dacă Moscova va avansa în estul Ucrainei.

„Ceea ce facem acum este să ne coordonăm în privința unor potențiale noi sancțiuni, mai profunde, dacă Rusia va avea noi incursiuni în Ucraina”, a precizat el.

sursa: realitatea.net