Aliona Mandatîi: „Problemele agricultorilor, ignorate în continuare; Guvernul RM, care are cei mai bogaţi miniştri şi viceminiştri de până acum, este preocupat de propriile afaceri”

Imagine implicită

aliona mandatiProblemele din sectorul agrar sunt ignorate în continuare de autorităţi. Membrii Guvernului sunt preocupaţi de propriile afaceri şi nu au timp pentru a modifica cadrul legal în favoarea fermierilor. Declaraţiile au fost făcute de femeia de afaceri Aliona Mandatîi, care a precizat că dacă în funcţiile cheie vor mai fi promovaţi oameni incompetenţi, atunci în Republica Moldova nici nu vor mai exista investiţii şi reforme.

„Am optat pentru cursul european al RM, sperând că vom dezvolta agricultura şi ramura de procesare. Având aceleaşi condiţii de finanţare şi subvenţionare pe care le au agricultorii din această uniune, însă pe zi ce trece tot mai mici şi mai sumbre sunt speranţele. În cadrul mai multor întâlniri cu membrii Consiliului Moldova-Fruct, cu reprezentanţii APIA şi AFIR din Bacău am aflat toate detaliile proiectelor europene de finanţare, dar şi sumele suportului financiar al Guvernului României pentru agricultori”, a scris Aliona Mandatîi pe pagina sa de Facebook.

„În România este de ajuns să ai dorinţă şi cunoştinţe în domeniu şi poţi să porneşti o afacere în agricultură, iar statul vine cu suport financiar prin multiple proiecte şi, în special, pentru tinerii întreprinzători, valoarea investiţiilor fiind acoperită în proporţie de 70 la sută. Totodată, se cofinanţează investiţia în paralel (în funcţie de etapele îndeplinite conform business planului), creditele se accesează cu 3% anual în lei, nu în valută. Sumele posibile care pot fi accesate variază între 200.000 – 1 000.000 pentru beneficiar”, a adăugat producătoarea agricolă.

Totodată, Aliona Mandatîi a menţionat că în România şi politicile finanţării sunt ajustate după necesităţile agricultorilor, fiind monitorizate pentru a exclude orice tentativă de spălare de bani.

„Subvenţiile se alocă în formă de plăţi directe la hectare şi plaţi adăugătoare după roadele obţinute la un hectar. În ceea ce priveşte culturile strategice se subvenţionează cu sume considerabile pentru un hectar – 150 de euro, 250 de euro, 600 de euro (plaţi directe şi plăţi adăugătoare care dublează aceste sume). Şi pentru pomicultură este subvenţionare sub forma de plaţi directe şi indirecte pentru un hectare – aproximativ 250 de euro. Politicile finanţării în domeniul dat sunt gândite şi ajustate pentru a fi accesibile, fiind verificate şi monitorizate pentru a exclude spălările de bani”, a explicat Aliona Mandatîi.

„Nu trebuie de inventat bicicleta. Cât de banal n-ar suna,dar trebuie doar de preluat şi de aplicat. Dar aici e buba cea mare – nu are cine. Guvernul Republicii Moldova, care are cei mai bogaţi miniştri şi viceminiştri din toate guvernele de până acum, este preocupat de propriile afaceri, chiar dacă legea interzice acest lucru. Unele ministere nici miniştri nu au, dar ce mai contează acestea, oricum Plahotniuc hotărăşte pentru toţi ce să mai fure şi alţii. Mă întreb de ce noi nu avem aceleaşi condiţii. Cei din Guvern vor spune că nu avem bani. Eu vreau să le spun că atât timp cât vor fi promovaţi oameni incompetenţi şi corupţi, atât timp nu vor fi nici bani, nici investiţii, nici locuri de muncă,nici încasări la buget şi nici oameni în ţară”, a mai spus femeia de afaceri.

Sursa:jurnal.md