bani-luati-mita.-foto-cotidianulPolonia amână alocarea creditului facilitat de 100 mil. euro pentru Moldova, destinat modernizării agriculturii, scrie presa poloneză, citată de Infomarket. Cauza amânării ar fi faptul că partea moldovenească nu a numit, până în prezent, o persoană care ar conduce Comisia pentru utilizarea creditului.

Potrivit presei poloneze însă, acest lucru nu înseamnă că banii nu vor fi acordați, iar programul de creditare poate fi lansat în orice moment, odată ce va fi ales responsabilul pentru utilizarea mijloacelor financiare.

Acordul pentru eliberarea creditului de 100 mil euro a fost semnat pe 14 mai 2014 la Varșovia, în cadrul vizitei unei delegații guvernamentale conduse de premierul Iurie Leancă. Împrumutul a fost oferit de Guvernul Poloniei pentru sporirea competitivităţii sectorului agricol moldovenesc, în condiţii preferenţiale, pe o perioadă de 25 de ani, la o rată a dobânzii de 0,15 % anual şi o perioadă de graţie de cinci ani.

Potrivit Acordului de creditare, 90 de mil. de euro vor fi investite în restructurarea sectorului agricol, în special a fermelor specializate în produse agricole tradiţionale (lapte, carne), dar şi a altor produse agricole competitive. Alte zece milioane de euro vor merge la modernizarea industriei şi infrastructurii aferente agriculturii.

Amintim că la 9 decembrie 2014, în cadrul prezentării proiectului, s-a dat startul depunerii cererilor de finanţare din creditul polonez de către fermierii moldoveni.Tot atunci, şeful Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Petru Maleru, a spus că urma să fie formată echipa care se va ocupa de implementarea creditului, lucru care până în prezent nu a fost realizat.

Sursa:eco.md

(107 accesari)