A promis în campania prezidențială marea cu sarea, chiar dacă nu avea prerogative, iar acum nu toate promisiunile îi sunt realizate.

Așa cum ideea referendumului consultativ a eșuat, șeful statului a decis să se laude cu realizările sale pe panouri publicitare, acestea însă par a fi departe de adevăr și nu vorbim de promisiunea de a întoarce miliard furat, idee pe care a uitat-o la scurt timp după jurământ, sau lupta cu oligarhii, cu care a reușit sa schimbe sistemul electoral de vot în unul mixt, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Igor Dodon a decis să se laude cu realizările sale. În Chișinău, dar și pe unele drumuri naționale au apărut panouri cu mesaje semnate de șeful statului. „Am promis, am realizat”, semnează Dodon sub trei mesaje departe de adevăr.

,,Exportul în Federația Rusă a crescut de 3-4 ori”, se arată pe panou. Sursa acestei informații nu este menționată, iar datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată, însă, altceva.

Cele mai recente rapoarte ale BNS arată că exporturile Republicii Moldova în primele şapte luni ale anului, 1 ianuarie – 31 iulie, destinate țărilor Uniunii Europene (UE–28) au însumat 778 milioane dolari (cu 14,2% mai mult față de ianuarie-iulie 2016), în timp ce în țările CSI au fost exportate mărfuri în valoare de 255 milioane de dolari ( cum 14,6% mai mut comparativ cu ianuarie-iulie 2016).

Analiza evoluției exporturilor pe țări în ianuarie-iulie 2017, comparativ cu perioada similară din anul 2016, relevă majorarea exporturilor în Federația Rusă cu 16,7%, mai puțin decât în Turcia (+38,7%), Germania (+21,3%), Bulgaria (+35,3%), Ucraina (+27,8%), Austria (+44,4%), Georgia (+27,3%), Olanda (+19,4%), Belgia (+32,6%), Ungaria (+49,9%).

Nu se știe nici ce fel de susținere a oferit Dodon celor 100.000 de persoane din Federația Rusă, așa cum se arată pe panou.

Igor Dodon se mai laudă că a creat mii de locuri de muncă. Trebuie de spus însă că, de crearea locurilor de muncă nu se ocupă președintele, ci Guvernul Republicii Moldova.

,,Am promis, am realizat”, spune Dodon. Ce alte promisiuni s-au regăsit în platforma electorală a preşedintelui ales, Igor Dodon, care însă sunt departe de realizare, vedeți mai jos:

– Voi restabili parteneriatul strategic cu Rusia. Prima mea vizită în calitate de Preşedinte va avea drept punct de destinaţie Moscova. În termene restrânse voi obţine revenirea completă a producţiei moldoveneşti pe piaţa rusă.

– Voi insista asupra alegerilor parlamentare anticipate.

– Voi obţine adoptarea în Parlament a unei legi privind interzicerea unionismului.

– Voi forma o nouă componenţă a Consiliului Suprem de Securitate şi a Aparatului preşedintelui din rândul patrioţilor şi profesioniştilor. Şedinţele vor avea caracter public, cu participarea mass-media.

– Voi desemna pentru funcţia de procuror general un adevărat profesionist, neimplicat în acte de corupţie, care va reuşi să-i tragă la răspundere pe toţi cei vinovaţi.

– Voi iniţia verificarea completă a funcţionarilor publici, a judecătorilor, a colaboratorilor organelor procuraturii şi a familiilor acestora privind originea mijloacelor şi activelor deţinute. Toţi vinovaţii vor fi sancţionaţi, iar averile lor vor fi confiscate.

– Voi cere tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de „furtul secolului” şi de distrugerea ţării. Voi constitui o comisie prezidenţială pentru anchetarea delapidării miliardelor de lei. Nu voi admite ca datoriile de pe urma furtului să fie puse pe umerii cetăţenilor. Toţi cei implicaţi în delapidarea de fonduri publice vor fi sancţionaţi în modul cel mai dur.

– Voi fi iniţiatorul unui referendum privind vectorul de politică externă a Republicii Moldova.

– Istoria Moldovei în programa şcolară. Codul Educaţiei necesită modificări fundamentale. Copiii noştri trebuie să studieze istoria ţării noastre. În şcoli va fi predată istoria Moldovei.

– Voi obţine garanţii internaţionale pentru neutralitatea Moldovei. Soldaţii NATO nu vor mărşălui pe străzile noastre.

– Nicio numire în funcţie care depinde de Preşedintele țării nu va fi făcută pentru persoanele care deţin cetăţenia altor state. Toate persoanele cu cetăţenie dublă, care au fost numite în funcţii anterior prin intermediul aparatului Preşedintelui ţării, vor fi demise sau vor renunţa la cea de-a doua cetăţenie.

– Voi respinge noul Cod al Audiovizualului care interzice difuzarea emisiunilor televizate ruseşti.

– În fiecare oraş în care numărul cetăţenilor Moldovei depăşeşte cifra de 10 mii de persoane vor fi deschise oficii consulare ale Ambasadei Republicii Moldova

– Voi lucra în parteneriat strâns cu Biserica Ortodoxă. Nu voi admite presiuni din partea autorităţilor asupra Bisericii şi insultarea sentimentelor religioase ale credincioşilor.

Sursa:independent.md

(66 accesari)