Ambasada SUA în Republica Moldova interesată de ceea ce se întâmplă la Ungheni. Reporterii EXPRESUL au povestit cum văd ei lucrurile

Imagine implicită

Pe 3 august, redacția ziarului ”Expresul” a fost vizitată de reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Alexandra Shema, consilier pe probleme politice din cadrul Ambasadei, a dorit să stabilească mai exact ce s-a întâmplat, totuși, la Ungheni, în ziua de 29 iulie, când au avut loc concomitent două manifestații: un miting de lansare a Mişcării de Rezistenţă, organizat de partidele PAS, PDA și PLDM, și o contramanifestare, la care au participat numeroși activiști PDM și tineri, care, la un moment dat, au devenit agresivi și aproape incontrolabili.

Reamintim că a doua zi după acele manifestații, Amnesty International Moldova a emis o declarație prin care s-a arătat îngrijorată cu privire la asigurarea ineficientă a securității persoanelor care au participat la protestele din  orașul Ungheni.

Despre derapajele ce au avut loc și amenințările făcute în adresa reporterilor ”Expresul” au relatat numeroase surse media din Chișinău.

Timp de aproape jumătate de oră, am discutat despre acele evenimente așa cum le-a văzut și le-a reflectat ”Expresul”. Ne-am expus părerea și despre situația actuală în Ungheni, despre activitatea partidelor politice din teritoriu, despre implicarea unor sportivi în contraprotestele organizate de PDM la Ungheni.

Reporterii ”Expresul” au menționat buna prestație a poliției din acea zi, dar au subliniat că sunt îngrijorați de faptul că au fost folosite persoane extrem de agresive pentru a contracara protestele opoziției. De asemenea, a fost atrasă atenția și asupra faptului că nimeni dintre organizatorii acelor contraproteste nu a luat atitudine și nu a făcut nicio declarație cu privire la derapajele ce au avut loc.
În discuție au fost puse și unele subiecte ce țin de alegerile parlamentare din februarie 2019.

Alexandra Shema a spus, la final, că Ambasada SUA își dorește alegeri libere și corecte în Republica Moldova și că va urmări cu atenție și de acum încolo toate evenimentele ce au loc aici. Totodată, dânsa a menționat că este foarte important ca în Republica Moldova presa să fie independentă și să reflecte obiectiv evenimentele ce se produc.

Sursa:expresul.md