Ambasada SUA reacționează la manipulările din sistemul de repartizare a dosarelor în instanță
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău a reacționat după apariția în presă a mai mult materiale privind manipularea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor în instanţe.
Reprezentanța diplomatică americană în țara noastră s-a arătat deranjată de faptul că un sistem realizat din banii donați de SUA, menit să micșoreze corupția din sistemul judecătoresc, a ajuns să fie manipulat.
„Ne bucură faptul că presa și societatea civilă a luat atitudine față de aceste probleme. Îi încurajăm să abordeze aceste probleme în continuare și să ceară socoteală guvernării. Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, introdus prin asistența SUA în toate judecătoriile din Moldova este un sistem modern și util, care permite distribuirea în mod aleatoriu a cazurilor în instanță și urmărește acest proces. Cu toate acestea, niciun sistem informatic nu poate elimina în totalitate corupția oamenilor”, se arată într-un mesaj al ambasadei americane, postat pe pagina oficială de Facebook.
În aceste condiții, ambasada SUA solicită Guvernului de la Chișinău și „în special Consiliului Superior al Magistraturii să investigheze neregulile și să pedepsească judecătorii ce abuzează de sistem”.
„Până când nu va exista o voință politică puternică și clară din partea autorităților, indivizii corupți vor identifica modalități de a ocoli aceste sisteme”, mai arată diplomația americană.
Presa a scris anterior despre mai multe manipulări admise în procesul de distribuire aleatorie a dosarelor de către instanțele de fond din Capitală, dar și de către Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție.
Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) a fost elaborat în cadrul Programului SUA „Provocările Mileniului” (MGTCP) în baza Programului de acţiuni privind implementarea Planului Preliminar de Ţară, aprobat în 2007. Conform datelor Centrului de Telecomunicații Speciale, în perioada 2014 – 2015 (9 luni), 391.870 de dosare au fost repartizate la 50 de instituții judecătorești din ţară, prin intermediul PIGD. În mediu, unui judecător i-au revenit în jur de 740 de dosare. Totuşi, unor magistraţi le-au revenit de zece ori mai multe, adică până la 9.000 de dosare. Cele mai multe dosare îi revin Curţii de Apel Chişinău, Judecătoriei sectorului Centru şi Judecătoriei sectorului Râşcani.
Sursa:independent.md