Ambasador din UE, despre JUSTIȚIA din R. Moldova: „A fost creat un sistem DISTRUGĂTOR, care protejează interesele unei elite”
Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Phil Batson, susține că în R. Moldova sunt necesare reforme în toate domeniile, inclusiv în justiție, agricultură, sectorul bancar și financiar, sănătate, educație, transport, administrare publică, iar pentru a le realiza este nevoie de „voință politică”.
„Să luăm doar un exemplu, justiția. Eu aș spune că a fost creat un sistem distrugător, care protejează interesele unei elite, atât pe interiorul sistemului cât, într-o măsură oarecare, și în afara lui. El are o rezistență ereditară la reforme. Amintiți-vă ce s-a întâmplat luna trecută cu alegerile (ca să le numim așa) președintelui Curții Supreme de Justiție. A fost înaintat doar un singur candidat, actualul deținător al acestei funcții. Cum a putut fi posibil? Oare nu mai există în R. Moldova și alți judecători de calitate sau alți profesioniști din sfera justiției? Sau asta s-a întâmplat din cauza că nimeni nu s-a încumetat să schimbe status quo-ul sau să reformeze sistemul? Situația mi-o amintește un pic pe cea de la misiunea mea precedent, din Tunisia, unde o dictatură benignă a contribuit la apariția auto-cenzurii, unde nimeni nu critica pe nimeni, în caz dacă pierdea lucrul, sau se pomenea cu vizite-surprize din partea autorităților fiscale. La un final, sistemul a explodat din interior – oamenii simpli și-au pierdut răbdarea și a urmat Primăvara Arabă, adică revoluția”, a declarat Ambasadorul într-un interviu pentru emisiunea radio „Sinteze și Dezbateri de Politică Externă”, parte a proiectului Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) şi Asociaţiei pentru Politică Externă (APE) „Dialoguri de politică externă”.
Întrebat care este cel mai mare risc pentru R. Moldova acum, diplomatul a afirmat că „guvernarea nu învață din propriile greșeli și continuă să mimeze reformele”.
„Cred ca acest Guvern a înțeles mesajul atât de la miile de cetățeni care au protestat toamna trecută și în luna ianuarie, cât și de la comunitatea internațională, care încă nu a deblocat suportul bugetar, dar nu în ultimul rând și de la incertitudinea din urnele de vot. Dacă Guvernul și Parlamentul nu vor face lucrurile necesare, atunci, eu cred, va crește riscul ca situația economică și cea politică să se înrăutățească în continuare. Și nimeni nu vrea acest lucru”, a declarat Phil Batson pentru aceeași sursă.
Pentru ca R. Moldova să iasă din criza economică, Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău susține că este nevoie de „reforme reale”.
„Reforme în sectoarele-cheie și, după cum am menționat mai devreme, reformă în justiție. Sunt însă și alte instituții și sectoare-cheie, precum ar fi Procuratura, Centrul Național Anticorupție, sistemul bancar, audiovizualul, transparența în finanțarea partidelor politice. Când și dacă procesul de reforme va începe să producă schimbarea, iar oamenii și partenerii internaționali vor fi siguri că reformele au devenit ireversibile, donatorii vor putea adopta strategii de suport financiar de lungă durată pentru Moldova”, a încheiat Phil Batson.
Sursa: ziarulnational.md