Ambasador norvegian, despre situaţia din Republica Moldova şi Ucraina: „E aproape imposibil să lupţi cu corupţia fără o presă liberă şi fără jurnalişti oneşti”

Imagine implicită

ambasador norvegianÎn Republica Moldova şi Ucraina, unde corupţia este prezentă în toate domeniile, rolul jurnaliştilor de investigaţie şi al organizaţiilor neguvernamentale este unul colosal în procesul de prevenire.

Este una dintre concluziile formulate de participanţii la conferinţa regională „S.T.O.P Corupţia”, care s-a desfăşurat pe 30 şi 31 mai la Kiev şi la care participă jurnalişti de investigaţie, activişti, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din ambele ţări.

Ambasadorul Norvegiei în Ucraina, Jon Elvedal Fredriksen, a declarat în cadrul evenimentului că pentru a avea un rezultat bun în prevenirea corupţiei trebuie să existe o colaborare strânsă între jurnalişti, cetăţeni şi organizaţiile neguvernamentale. „Corupţie este peste tot. Toţi partenerii externi vorbesc despre faptul că fenomenul corupţiei este la fel de periculos ca şi războiul, iar presa are un rol primordial pentru a scoate la suprafaţă cazurile de corupţie”, a spus diplomatul, citat de Moldova Curată.

Ambasadorul a mai declarat că problema concentrării media este un obstacol în calea prevenirii corupţiei. „Norvegia poate să vă ajute, însă soluţia trebuie să vină din partea voastră, a ţării. Însă ştiu că este aproape imposibil să lupţi cu corupţia fără o presă liberă şi fără jurnalişti oneşti”, s-a adresat ambasadorul către participanţii la eveniment.

Preşedinta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) de la Chişinău, Galina Bostan, a menţionat că prin eforturi comune, ale jurnaliştilor şi societăţii civile, mesajul anticorupţional este mai clar şi e mai bine înţeles de către cetăţeni. Experta a mai spus că jurnaliştii de investigaţie au o contribuţie importantă în domeniul prevenirii corupţiei, rezultat fiind multitudinea de cazuri mediatizate de conflicte de interese, incompatibilitate de funcţii sau fals în declaraţii.

La rândul său, Vitalii Şabunin, reprezentantul Centrului de Prevenire a Corupţiei de la Kiev, a afirmat că şi jurnaliştii de investigaţie din Ucraina au demascat multe cazuri de corupţie. „Am văzut în activitatea jurnaliştilor de investigaţie tehnici pe care le aplicăm şi noi. În sectorul în care activez sunt puţini specialişti calificaţi. Avem posibilitate să schimbăm ceva, însă nu avem cu cine”, a spus Şabunin, adăugând că jurnaliştii de investigaţie au materiale foarte bune, însă nu există solidaritate între instituţiile media.

„Singurul dezavantaj este că materialele de investigaţie cu impact major nu sunt mediatizate aşa cum ar trebui, ca să afle mai mulţi oameni. Iar acest lucru se întâmplă din cauză că multe posturi de televiziune sunt în mâna unor oligarhi, care nu au interesul de a prelua un caz răsunător de corupţie”, a precizat Vitalii Şabunin.

Prezent la conferinţă, fostul ministru ucrainean al Economiei şi Comerţului, Aivaras Abramovicius, cel care a demisionat la începutul anului curent, acuzând puterea de la Kiev că blochează reformele în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, a precizat că în timp ce instituţiile statului sunt slabe, materialele jurnaliştilor de investigaţie sunt mai calitative, scoţând în vileag acte de corupţie de răsunet.

Conferinţa regională de la Kiev, privind schimbul de experienţă pentru jurnaliştii de investigaţie, bloggeri şi activişti în domeniul luptei cu corupţia, a fost organizată de Freedom House în parteneriat cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM) şi Institutul Mass-Media din Ucraina (IMM).

Sursa:jurnal.md