Ambasadorul Germaniei la Chişinău: Am fost naivi când am crezut că, într-o societate care a fost sub regim totalitar, noile structuri politice au uitat de reflexul de a controla instituţiile statului
La 25 de ani de la proclamarea independenţei, Republica Moldova este un stat cu o democraţie fragilă, în care societatea civilă continuă să fie dominată de frică. Este concluzia participanţilor la o conferinţă internaţională, organizată la Chişinău. Vorbitorii le-au sugerat cetăţenilor să se implice mai mult în viaţa politică dacă îşi doresc cu adevărat o schimbare.
Prezent la conferinţă, ambasadorul Germaniei în Moldova a declarat în acest sens: „Motivul pentru care nu a mers aşa cum ne-am aşteptat este legat de cultura politică. Cred că am fost naivi când am crezut că, într-o societate care a fost sub un regim totalitar, noile structuri politice vor uita de reflexul de a controla cât mai multe instituţii ale statului”.
Tematica discuţiilor s-a axat, în principal, pe schimbările care au avut loc în fostele republici sovietice la 25 de ani de la independenţă. Ambasadorii Statelor Unite şi Germaniei în Republica Moldova au criticat modul în care au evoluat lucrurile în ţara noastră, în special în plan politic.
Diplomaţii au menţionat că, deşi în ultimii ani Chişinăul a încercat să se apropie de Occident, clasa politică tinde să controleze instituţiile statului ca în perioada sovietică.
Deşi este un stat independent, Republica Moldova nu s-a desprins în totalitate de fostul spaţiu sovietic, iar asta este şi o greşeală a societăţii civile, care trebuie să se implice mai mult în schimbare, au mai spus participanţii la eveniment.
Istoricii consideră că ţara a bătut pasul pe loc în aceşti 25 de ani din cauza că societatea e dispersată, iar oscilaţia de la un vector geopolitic la altul a dus la stagnarea parcursului european al ţării.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Tinerilor Istorici din Moldova.
Sursa:jurnal.md