Ambasadorul SUA: Decizia CC ridică semne de întrebare

Imagine postare

moserWilliam H.Moser, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a declarat într-un interviu pentru moldovacurata.md (platformă on-line despre integritatea persoanelor cu funcţii publice) că Statele Unite sunt îngrijorate de ultima decizie a Înaltei Curți Constituționale de la Chișinău.

“Decizia în felul în care a fost emisă ridică semne de întrebare privitor la integritatea şi independenţa sistemului judiciar din Moldova şi puterea acelei instituţii democratice.  Statele Unite sunt îngrijorate de orice decizie judecătorească care pare să se bazeze pe afirmaţii nefondate şi zvonuri în examinarea sesizărilor prezentate în faţa acesteia”, spune oficialul. Mai mult, Moser crede că hotărârea ar putea să reprezinte un precedent și instanța să continue judecarea altor cazuri bazându-se pe informație nefondată. “Eu deseori am spus că Moldova trebuie să aibă o politică de toleranţă zero faţă de corupţie, şi nici un funcţionar public nu poate fi mai sus de lege, dar principiile democratice la fel prevăd că persoanele sunt inocente până nu este dovedită vina lor şi nu invers”, crede ambasadorul SUA la Chișinău.

Întrebat dacă Republica Moldova are elementele unui stat oligarhic, Moser a spus: „Puterea concentrată în mâinile unui singur sau ale câtorva persoane, în special atunci când interesele de afaceri și cele politice se întrepătrund, poate crea un mediu propice pentru abuz. Din acest motiv, interesele de afaceri și cele financiare, în special ale funcționarilor publici, trebuie să fie dezvăluite, să fie public accesibile și în conformitate cu legea. Trebuie să existe transparența proprietății și a interesului financiar în toate sectoarele – bancar, mass-media și sectorul privat, pentru asigurarea integrităţii tuturor oficialilor și prevenirea abuzurilor”.