James Pettit.Scandalul din sistemul bancar al Republicii Moldova reprezintă o catastrofă pentru întreaga economie a ţării. Autorităţile trebuie să găsească urgent unde sunt miliardele de lei, dispărute prin intermediul unor credite neperformante, şi să pedepsească vinovaţii. Declaraţiile aparţin noului ambasador al SUA în Republica Moldova, James Pettit.

„Acest scandal din sistemul bancar va provoca o pagubă enormă economiei Republicii Moldova. Este o catastrofă, o chestiune foarte gravă. Această problemă trebuie rezolvată urgent. Este nevoie de o investigaţie detaliată şi profesionistă pentru a rezolva problema. Trebuie găsiţi banii, unde au dispărut. Trebuie identificaţi vinovaţii. Acest lucru este foarte important”, a declarat ambasadorul american într-un interviu pentru NewsMaker.

Diplomatul american a reiterat faptul că autorităţile de la Chişinău trebuie să implementeze cât mai urgent reforme, or, partenerii internaţionali ai Republicii Moldova anume pentru acest lucru finanţează o mulţime de proiecte în ţara noastră. Din cauza guvernanţilor care se fac că uită de reforme, ideea de integrare europeană este compromisă în rândul oamenilor de rând care aşteaptă schimbări, a sugerat diplomatul de la Washington.

„Am impresia că mulţi oameni sunt nemulţumiţi de faptul că guvernul nu activează destul de eficient. Oamenii deja încep să asocieze ideea de integrare europeană cu neajunsurile pe care le-au văzut în activitatea autorităţilor. Cred că este un factor psihologic. Majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova încă sprijină integrarea în UE, dar, ca o reacţie împotriva corupţiei şi a altor probleme de care este acuzată guvernarea, există o tendinţă tot mai mare de opunere faţă de ideea de integrare europeană. Noi şi partenerii europeni finanţăm foarte multe proiecte în Republica Moldova, care pot contribui la implementarea reformelor. UE joacă în acest sens un rol esenţial pentru că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, a apărut şi foaia de parcurs unde este specificat clar ce trebuie de făcut şi când. Acest lucru este foarte important şi util pentru guvern. Sperăm că implementarea unor reforme-cheie va începe cât mai curând”, a accentuat ambasadorul SUA în Republica Moldova.

Pe lângă ineficienţa acţiunilor guvernanţilor, şi propaganda Federaţiei Ruse compromite ideea de integrare europeană a Republicii Moldova, a adăugat James Pettit.

„Există fenomenul de propagandă rusească, care este într-adevăr o armă foarte puternică. Atât noi, cât şi guvernul central, trebuie să îmbunătăţim procesul de comunicare cu oamenii, să explicăm ce înseamnă procesul de integrare europeană. Există o mulţime de mituri, dintre care multe sunt pur şi simplu false. Dar aceste mituri sunt promovate activ la televiziunile ruseşti şi prin alte mijloace”, a mai spus ambasadorul SUA la Chişinău.

Sursa:jurnal.md

(81 accesari)