Ambasadorul SUA în RM, William Moser: „ Oamenii trebuie să se implice mai mult în procesul politic de aici și să ceară mai mult de la politicieni”
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a fost invitat la emisiunea „Politica” de la TV7. Excelența sa și-a exprimat opinia față de manifestațiile opoziției, lupta continuă cu corupția, reușitele reformelor inițiate de guvernare și asistența pe care America o oferă Republicii Moldova și despre liberatatea de exprimare a jurnaliștilor.
Cred în importanța partidelor de opoziție și rolul acestora într-o democrație funcțională. Cred că partidele politice funcționează mai bine atunci cînd există o opoziție loială, constructivă în procesul democratic. În Statele Unite partidele politice luptă ca și cîinii cu pisicile.
Despre libertatea presei
Sunt de acord cu mulți jurnaliști, atunci cînd spun că nivelul corupției este foarte ridicat în Republica Moldova. Sunt de acord că sunt foarte multe afaceri care se desfășoară în umbră, am foarte multe întrebări la judecători și la deciziile pe care le iau, dar sunt și semne de speranță – în domeniul educației, care luptă cu disperare împotriva corupției din sistem, văd un Parlament care creează legi pentru reformarea sistemului judiciar, dar foarte des aplicarea legislației rămîne în urmă. Am încurajat întotdeauna jurnaliștii să folosească toate instrumentele sale pentru a face o societate mai bună și e nevoie ca societatea să se asigure că jurnaliștii vorbesc din numele publicului. Moldovenii trebuie să se bucure că au libertatea de a-și forma o opinie. Știm foarte bine că în perioada comunistă nu exista această democrație. Cele mai bune ziare din America reflectă opinii politice diferite și încearcă să le echilibreze. Noi credem, că în Republica Moldova trebuie să se știe clar cui aparține instituția mass-media, ca să poată alege informația.
„În Republica Moldova poate funcționa un proiect adoptat la standarde internaționale”
Guvernul comunist a făcut o pregătire foarte bună pentru a fi eligibil pentru programul „Compact” oferit de americani. Consider că proiectul acum merge foarte bine. Progresul în vederea construirii drumului M2 este incredibil, asta pentru că pentru prima dată în ultimii 30 de ani Moldova avea un drum modern, care va ține pînă la 100 de ani, fără defecte. Succesul se datorează concursului deschis, ca să ne asigurăm că primim cei mai buni contractori posibili și angajarea persoanelor responsabile care să monitorizeze calitatea lucrărilor. Dacă vor exista totuși reparații, noi vom ști exact porțiunea de drum, camionul care a adus asfaltul, cum a fost pus și în ce cantități.
Societatea trebuie să fie mai agresivă cu politicienii
Aș sugera cetățenilor, ca în campania electorală să întrebe candidații cum vor combate corupția? Să-i întrebe dacă vor putea aduce declarațiile pe venit la Comisia Națională de Integritate? Oamenii trebuie să fie mai agresivi și să ceară asta politicienilor, pentru că aceștia lucrează pentru societate. Oamenii trebuie să se implice mai mult în procesul politic. Să știți că Uniunea Europeană ne oferă un cadru legal, care ne ajută să depășim probleme ce țin de corupție, oferă reguli antimonopol, reguli utile pentru mediul de afaceri, dar este important ca cetățenii să susțină aderarea la Uniunea Europeană.
„Am o opinie foarte determinată”
De fiecare dată cînd există o îngrijorare, o acțiune de privatizare, procesul trebuie gestionat cu o transparență maximă, ceea ce partajăm în America ori ceea ce se partajează în Europa. Astfel încît societatea, care sunt și acționarii unei bănci să poată înțelege în totalitate ce se întîmplă. Susțin inițiativa Guvernului de a privatiza activele rămase la Banca de Economii, dar într-un mod transparent. Activele statului duc la subvenții din partea acestuia și crește riscul corupției. Din experiența internațională, cu cît mai puține instituții de stat vor fi, cu atît mai puține oportunități de corupere vor fi.
„Cred că planul de acțiuni al tuturor refornelor sunt destul de bune”
Cel mai bun pachet legislativ, fără nici un dubiu a fost platforma sectorului judiciar, aprobată în 2012, deoarece, dacă Republica Moldova execută aceste platforme, poate ajunge foarte departe, inclusiv să combată corupția. În portofoliul meu personal, mă gîndeam că reforma irigării este la fel de importantă, fiindcă ne-a permis să creăm această Asociație a civilizatorilor de apă. Avem un progres remarcabil la Ministerul de Interne unde am oferit foarte multă asistență. Lucrăm foarte mult cu poliția de frontieră ca să modernizăm competențele și echipamentele lor ca să captăm traficul legal de marfă. Deși nu am acordat bani, Ministerul Educației a parcurs un drum foarte bun pentru reformarea în sistem.